Snijeg put.jpg
Na širem području Jablanice, Konjica, Kupresa i Prozora-Rame, kao i na putu Livno-Bosansko Grahovo zbog sniježnih vijavica i zaglavljenih teretnih vozila često dolazi do zastoja.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prema informacijama građana koji su danas krenuli iz Hercegovine prema sjeveru i obrnuto, snježne padavine izazvale s uvelike probleme, a najviše na području Jablanice.

Vozači koriste alternativne puteve kako bi izbjegli zastoje, a navodno je na području Donje Jablanice totalni kolaps. Kako navode vozači, ni vozilo hitne pomoći ne može da prođe, prenose federalni mediji.

"Na dionicama Livno-Šuica (Borova Glava) i Posušje-Jablanica (Blidinje) zabranjeno je kretanje za teretna vozila, a na putu Mostar-Jablanica-Konjic za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na magistralnim putevima Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo),Tomislavgrad-Šuica-Kupres i Livno- Grahovo-Drvar za ova vozila obavezna je upotreba lanaca", saopšteno je iz BIHAMK-a.

Dodali su kako jak vjetar formira sniježne nanose na magistralnom putu Priluka-Glamoč-Mlinište. Na pojedinim dionicama ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Drvar- Petrovac, Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Turbe-Karanovac, Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Bugojno-Kupres-Šuica i Gacko-Tjentište.

"Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno izdvajamo magistralni put Srbljani– Krupa gdje je usljed težine snijega, došlo do rušenja više stabala, što ugrožava bezbjedno saobraćanje. Postavljena je privremena signalizacija, a preporučuje se vozačima da koriste alternativne pravce. Zbog oštećenja prelazne naprave na mostu na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraćaj je preusmjeren iz preticajne u voznu traku (postavljena je privremena saobraćajna signalizacija). Molimo vozače da na ovoj lokaciji voze oprezno i znatno smanjenom brzinom. Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta", navode iz BIHAMK-a.