Najniža plata biće veća i o tome nema otvorenih pitanja među socijalnim partnerima. Koliki će ona iznositi biće saopšteno u utorak 26. decembra, poručeno je nakon svečane radne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske povodom 20 godina rada.


Prema riječima predsjednice Savjeta, Ranke Mišić, dogovor o iznosu biće postignut već danas i mogao bi iznenaditi.
Svečana sjednica Ekonomsko - socijalnog savjeta povodom 20 godina funkcionisanja bila je prilika za analizu dosadašnjeg rada ali i razgovor o onome što je u planu da bude urađeno, istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.
"Opšti je utisak da je mnogo toga postignuto uprkos povremenim nerazumijevanjima. Bolji, uspješniji i zdraviji sistem je nešto čemu su svi tezžli, što je zajednički cilj i u budćnosti", dodala je Cvijanović.
Predsjednica Ekonomsko socijalnog - savjeta Srpske Ranka Mišić je izjavila da je ovaj savjet od 1997. godine, kada je i formiran pa do 2017. godine prošao kroz razne faze.
"Često je bio osporavan od strane različtih faktora s obzirom na to da socijalni partneri često imaju razlicčte interese i različite stavove o istim pitanjima. 2017.godina je jedna je od najuspješnijih za Ekonomsko - socijalni savjet s obzirom na to da je najviše dogovora i akata doneseno u ovoj godini", istakla je Mišić.
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić ističe da su interesi socijalnih partnera zapravo isti, ali da tokom razgovora često treba biti realan, jer vlada zeli povećati zaposlenost i stvoriti uslove za radnike.
"Poslodavci žele radnike, a sindikat zeli kvalitetne poslodavce. Nadam se da će pitanja o kojima još uvijek nemamo saglasnost uskoro biti dogovorena. Da postignemo sproazum i o pitanju najniže plate za narednu godinu. Kada je rijec o Opštem kolektivnog ugovoru, Unija takođe želi doći do finalnog dogovora, ima svoje stavove ali svaka strana mora biti spremna učiniti korak nazad i ustupke drugoj strani". zaključio je Škrebić.
RTRS