zemljotres-turska.jpg

Turska konfederacija kompanija i biznisa u preliminarnom izvještaju procjenjuje da će troškovi obnove nakon zemljotresa biti veći od 80 milijardi dolara, a ta je procjena napravljena četiri dana nakon potresa.

Američki investicijski div “Morgan Stanley” navodi da samo obnova kuća može koštati 38 milijardi dolara, dok “JP Morgan” procjenjuje da bi obnova domova i infrastrukture koštala oko 25 milijardi dolara.

Tu nisu uračunate ekonomske štete za privredu u uništenim zonama, gdje je živjelo i radilo 13 i po miliona ljudi i gdje se odvijala gotovo jedna desetina svih privrednih aktivnosti u Turskoj.

Poređenja radi, 1999. godine jak zemljotres pogodio je Izmit, žilu turske industrije, koja je tada činila 30 odsto BDP-a zemlje. Nakon tog zemljotresa, privredni rast države pao je za 3,3 odsto.

Ekonomisti Svjetske banke rekli su za Glas Amerike da, iako je prerano za procjenu štete od potresa, još uvijek razmatraju nekoliko faktora.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa rast turske privrede od 3 odsto ove godine, ali mnogi stručnjaci kažu da bi potresi, najjači koji su pogodili Tursku, mogli smanjiti rast za najmanje trećinu.

Turski stručnjak Timoti Aš, koji živi u Londonu, rekao je za Glas Amerike da će konačni ekonomski učinak biti manji od onog potresa 1999. godine, jer su potresi sada pogodili ruralna i poljoprivredna područja. Čim prođe šok od tragedije, očekuje srednjoročni privredni rast s početkom obnove.

Stručnjaci Svjetske banke kažu da se sama obnova nakon velikih katastrofa, koju bi provodili i privatni i državni sektor, smatra ulaganjem u privredu. Stoga bi obnova mogla ublažiti udar na samu privredu, prenosi Blic.