Najnovije istraživanje otkriva da nam pranje automobila iznutra nije baš na listi prioriteta, iako je volan u automobilu čak četiri puta prljaviji od WC daske u javnom toaletu.
Anketa koju je sproveo američki sajt CarRentals.com među 1.000 vozača u SAD pokazala je da njih 32% svoj automobil pere iznutra samo jednom godišnje.


Da je to i te kako nedovoljno pokazuju laboratorijski rezultati ispitivanja nečistoće volana koji je jedan od najprljavijih dijelova enterijera automobila, a sa kojim smo najčešće u kontaktu kada smo u vozilu.


U studiji se navodi da je kao mjera nečistoće poslužio broj kolonija bakterija po kvadratnom centimetru. Na volanu je izmereno čak 629 ovih jedinica.
Poređenja radi, na ekranu smartfona prosečno se izmjeri 100 jedinica, a na dugmićima u liftovima 313, dok se na daskama WC šolja u javnim toaletima izmeri 172 jedinice.Ono što je takođe zabrinjavajuće je da je najčešća vrsta bakterije koja je pronađena na volanu stafilokoka, koja je inače uzročnik trovanja hranom, ali i kožnih infekcija. Među pronađenim bakterijama je i Propionibacterium, odgovorna za razne upale i infekcije kod čovjeka.


Ovo su samo dvije najčešće vrste bakterija koje se mogu naći u unutrašnjosti naših vozila, a u enterijeru prosječnog automobila ukupno je detektovano oko 700 različitih bakterija.

Najčešći uzročnik pojave bakterija u automobilu je - hrana. Zbog našeg načina života u pokretu, često smo prinuđeni da nešto prezalogajimo u kabini automobila, a sva ta hrana ne završi samo u našim ustima i stomaku.

Izvor: B92