Poreska uprava - Foto: RTRS
Postoji osnov sumnje da je poreskim utajama, samo u prošloj godini, budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona maraka.

Poreska uprava nadležnim tužilaštvima dostavila je 34 izvještaja protiv više lica u vezi sa ovim krivičnim djelom.

Neki se sumnjiče za utaju veću i od milion maraka.

Samo u prošloj godini zbog sumnje na nezakonito poslovanje Poreska uprava nadležnim tužilaštvima protiv više odgovornih lica dostavila je 37 izvještaja.

U 34 slučaja osumnjičeni se terete za utaju poreza.

Na ovim slučajevima radi posebno odjeljenje za istrage i obavještajne poslove, koje broji 14 inspektora istražitelja i dvojicu koja se bave analitikom.

Informacije dobijaju iz različitih izvora , najviše od kolega iz redovnih kontrola.

- U predmetima gdje se utvrdi preko 10.000 maraka po jednoj godini po jednoj vrsti prihoda obavezni su da naprave zapsinik - izjavio je načelnik Odjeljenja za istrage i obav.poslove Poreske uprave Srpske Gojko Pavlović.

- Sumnja se da je u prošloj godini jedno lice utajilo skoro 1,5 milion maraka poreza - rekao je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

To je trećina ukupnog iznosa za koji se sumnja da je oštećen budžet Srpske činjenjem ovih krivičnih djela u prošloj godini.

Četiri i po miliona maraka, kažu ekonomisti, nije malo za republičku kasu. Računaju gdje bi mogao da bude usmjeren taj novac.

Najviše osumnjičeni za utaju poreza u prošloj godini su državljani BiH, ali ima i stranaca.

Osim osumnjičenog za utaju milion i po maraka poreza za prošlu godinu, u 37 izvještaja ima i onih koji se terete za više stotina hiljada maraka.

Među njima je i jedno lice osumnjičeno da je utajilo oko pola miliona maraka.