Koliko treba novca za odlazak na svadbu u Republici Srpskoj
BANJALUKA - Opremanje jednog para za odlazak na svadbu u Republici Srpskoj košta 827 KM, izračunao je Zavod za statistiku RS.

Uz to, kako navode iz Zavoda, treba računati i cijenu poklona, cvijeća, kićenja svatova, koverte kao najveće stavke, kao i izdatke za muziku, ukoliko su mladenci dozvolili da gosti mogu naručivati pjesme.

"Takođe, moguće su i drugačije kombinacije ili korišćenje već kupljenih odjevnih predmeta, što značajno smanjuje cijenu opremanja za odlazak na svadbu", pojašnjavaju iz Zavoda.

Kako navode, bliži se sezona svadbi, i vrijeme kada zaljubljeni mladenci govore sudbonosno "DA", zavjetujući se tako, jedno drugome, na vječnu ljubav, a dok su sva svjetla kada je u pitanju svadba uperena u mladu i mladoženju, Zavod se u ovoj analizi želio bar nakratko da pažnju usmjeri na goste, bez kojih ovaj radosni trenutak u životu mladenaca, ne bi bio potpun.

"Iz tog razloga smo pripremili tekst u kojem smo analizirali koliko u prosjeku jedan par košta opremanje za odlazak na svadbu. U obzir smo uzeli podatke koje Zavod prikuplja, svjesni činjenice da postoje i neke stavke (pokloni, koverta, muzika, cvijeće, kićenje svatova) koje nije moguće statistički prikupiti i koje zavise od osobe do osobe ili statusa zvanice", pojašnjavaju iz Zavoda.

Kako bi se gošća prikladno pripremila za svadbu, navode da je neophodno u prosjeku izdvojiti 310 KM i to kako bi se kupili suknja, bluza i kožne cipele.

"Prije odlaska na slavlje, neophodno je koristiti i usluge frizera i kozmetičara. Kada su upitanju muškarci, potrebno je u prosjeku izdvojiti 517 KM, od čega najviše košta odijelo. Pored toga, potrebno je kupiti košulju, potkošulju, kožne cipele, te koristiti usluge frizera", podaci su koje je objavio Zavod.

Ističu da u potpunosti podržavaju akcije nadležnih institucija u kojima se na stanovnike apeluje da ne voze automobil ako su koristili alkohol te da baš zbog toga preporučuje da se po povratku sa svadbe obavezno koristiti siguran prevoz, kao što je taksi, za koji u prosjeku treba izdvojiti 1,83 KM po kilometru vožnje.

Dodaju da je u 2021. godini u Republici Srpskoj registrovano je 5.530 sklopljenih brakova, dok će konačni podaci za 2022. godinu biti objavljeni 25. aprila u 11 časova. Prema preliminarnim, tromjesečnim podacima, u 2022. godini registrovano je 5.296 sklopljenih brakova. Ističu da se najveći broj brakova zaključi se u drugom i trećem tromjesečju.