Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je primio učesnike ovogodišnjeg saziva Međunarodne umjetničke kolonije „Kolo 2019“, sa kojima je tokom svečanog druženja razmijenio utiske o četvrtom okupljanju umjetnika regiona u gradu na Trebišnjici.


Ćurić je istakao da će Grad Trebinje i u narednom periodu podržati ovu stvaralačku manifestaciju.


„Prethodnih godina se govorilo da je Trebinje jedna lijepa slika koju treba samo uramiti, kolonija je jedan od tih dokaza. Jer ako ovo o našem gradu kažu ljudi koji su umjetnici i najbolje se razumiju u to, onda nemate razloga da sumnjate“, naveo je Ćurić.


Miomir Mišo Vemić, akademski slikar iz Nikšića je istakao da je „Kolo“ divan primjer odlične saradnje lokalne vlasti i kulturnih radnika.


„Muzej Hercegovine je pokretač, zamajac svih kulturnih dešavanja i drago mi je što se sve radi u interakciji sa predstavnicima vlasti. Dok predstavnici vlasti ne preduzmu, na neki način, i moralnu i finansijsku podršku, nema napretka. Zadovoljstvo je vidjeti jednu ovakvu saradnju. Ja sam srećan kao da se radi o mom gradu“, naveo je Vemić svoje impresije.


Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine kaže da je raduje što su otvorili njihovu instituciju tako da ne bude samo čuvar kulturno-istorijskog blaga i nasljeđa nego i mjesto gdje se stvaraju umjetnička djela.


„U toj stvaralačkoj energiji učestvuju i građani Trebinja i naročito smo ponosni na aukciju slika koju svake godine sprovodimo jer na taj način naši umjetnici, koji imaju oplemenjenu umjetničku dušu, pokazuju plemenitost ljudske duše i podstiču i druge i građane Trebinja da budemo plemeniti, a umjetnost i kultura su načini i prečica ka onom najljepšem u čovjekovom biću“, istakla je Grujićka.


Na sinoćnjoj humanitarnoj aukciji slika prikupljeno je oko 5.000 KM, a cjelokupni iznos biće uplaćen za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja, koji boluje od cerebralne paralize i epilepsije.


RT

Za humanitarnu aukciju svoje radove je priložilo 26 umjetnika, učesnika ovogodišnjeg saziva „Kola“, kao i nekoliko učesnika prethodnih kolinija,pa je u ponudi bilo više od 50 umjetničkih djela.

U okviru Četvrte međunarodne umjetničke kolonije u Muzeju Hercegovine sutra u 20 časova, biće otvorena izložba „Kolo 2019“, dodijeljene nagrade i zahvalnice, nakon čega će biti i koncert gradskog hora „Tribunija“.