Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, dok je u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično smanjena vidljivost zbog magle.


Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, te vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu.


U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar" Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.


Iz AMS vozače upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.


U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.


Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.


U toku je izgradnja Male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.


U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.


Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.


U toku je deminiranje na radilištu "Klakari Donji osam, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su najavljene privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.


Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice, dok je dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz ulice Vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.


Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani, saobraća se jednom trakom.


Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.


Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja i na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.


Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom i regulisan je privremenom signalizacijom.


U toku je sanacija klizišta na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.


Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.


U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva /Put srpskih branilaca i 16. Krajiške narodno-oslobodilačke brigade u Banjaluci/, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.


Zbog izgradnje pješačke staze, na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.


Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog klizišta u rejonu Čelića.


Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.


Zbog radova usporeno se saobraća i na putu Teslić-Karuše, na području Federacije BiH.


Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu "Vranduk dva", na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje su u toku sanacioni radovi.


Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.


Režim saobraćaja zbog radova izmijenjen je i na magistralnim putevima u Ključu i Jajcu, kao i na dionicama Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic /Bradina/, Ustiprača-Goražde, Kladanj-Podpaklenik, kao i Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću.


Na graničniom prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.


Vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima je često promjenjivo.


Zbog bezbjednosnih razloga, zatvoren je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.


Izvor: NN