Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom Vlade, ali da može i mora još bolje, zbog čega će do kraja godine biti nekih promjena u Vladi.premijer-viskovic.jpg

 

"Promjena će biti. Ne želim da govorim ni o četiri niti o 10 mjesta. Promjena će biti i to do kraja godine. Sad, koji su razlozi za promjene to je manje važno. O tome ne treba previše dizati prašinu. Vlada, premijer, ministri nemaju ograničen rok trajanja. Vlada je tim i mora da radi najbolje što zna", rekao je Višković.

Spekuliše se da je na "tankom ledu" ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ali i da "po ivici" hodaju još neki koji nisu opravdali očekivanja. 

Govoreći o najavljenom smanjenju broja zaposlenih u administraciji Vlade Srpske, Višković je rekao da je percepcija javnosti da ima mnogo zaposlenih u Vladi Srpske, dodajući da na lokalnom nivou ima definisan broj tri zaposlena na 1.000 stanovnika.

"U državnim institucijama nemate taj broj definisan. Idemo u smanjenje administracije. Nama fali radnika, ali imamo višak neradnika. U svim institucijama imamo taj problem", pojasnio je premijer Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li su partije glavni krivci za to kroz "uhljebljavanje" članova, Višković je rekao da djelimično jesu.

"Možda se nekom neće svidjeti moj stav, ali mijenjaju se i generacije i pristup. Kad kažete partije, zašto nisam pristalica ove teze - pa partija ti je dala šansu, a ako si iole pametan i odgovaran kao radnik ti ćeš tu šansu iskoristiti. Neće partija za tebe raditi. Ako si došao do radnog mjesta i preko partije, to se mora radom opravdati", istakao je Višković.