Druge večeri Festivala festivala na sceni Kulturnog centra izvedena je predstava „Pljusak“, koprodukcijski projekat Kazališta „Mika Živković“ Retkovici i Gradskog amaterskog kazališta Županja – najbolje ovogodišnje ostvarenje amaterske pozorišne produkcije u Hrvatskoj.

Pljusak 3.jpg (280 KB)

Veseli komad iz života ličkog sela, iz pera danas skoro zaboravljenog komediografa Petra Petrovića Pecije, režirao je Marko Sabljaković, a na scenu je donio razigrani devetočlani ansambl dramskih amatera iz Županje i Retkovaca.

Uz „Gran pri“ za najbolju predstavu u cjelini, predstava je na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama dobila i nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, te nominacije u još četiri kategorije – za najbolju režiju, najbolju glavnu mušku ulogu, sporednu mušku ulogu i njegovanje kulturne baštine.

Pljusak 1.jpg (275 KB)

Pljusak 2.jpg (235 KB)

Priznanje protagoniste večeri, po izboru žirija trebinjske publike, otišlo je u ruke glumca Zdravka Šinjorija, koji u komediji tumači lik Stojana Marića.

Na scenu Kulturnog centra sutra veče će pobjednici 52. Festivala dramskih amatera Crne Gore – ansambl Bjelopoljskog pozorišta, sa predstavom „Kokoška“ po tekstu Nikolaja Koljade a u režiji Moamera Kasumovića.

Predstavi je na ovogodišnjem festivalu u Bijelom Polju pripala i nagrada za najbolju glumicu, zatim - za originalan rediteljski rukopis, te specijalna nagrada za glumačko ostvarenje.

Sve predstave takmičarskog programa Festivala festivala igraju se od 20:30 časova.

U okviru pratećeg programa, večeras je u kino-sali Kulturnog centra predstavljena knjiga „Pozorišni život Zemuna - uticaj na pozorišni život Srba“, autora Milovana Zdravkovića.

Prateci program M Zdravkovic.jpg (230 KB)