Povodom smrti ratnog komandanta Nevesinjske brigade pukovnika Novice Gušića, u Nevesinju je održana komemorativna sjednica u prisustvu saboraca, porodica poginulih boraca, predstavnika Vlade Republike Srpske, BORS i hercegovačkih opština.

gusic-komemoracija.jpg

Tokom komemoracije, istaknut je Gušićev doprinos u ključnoj odbrani Nevesinja i srpske Hercegovine.gusic-komemoracija1.jpg

Novica Gušić bio je simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine.

Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

- Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bježati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: "Braćo Nevesinjci, zar i vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova!" - sjećao se kasnije Gušić toga dana.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvani istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Pukovnik Gušić preminuo je u Beogradu u 79. godini. Posljednjih godina bio je narušenog zdravlja, a od tuge za prerano izgubljenom kćerkom i suprugom nikad nije mogao da se oporavi.