Grupa „domobranitelja“ Crne Gore okupljena oko tzv. „Patriotsko-komitskog saveza“, uvjerena je da su baš oni dali veliki doprinos Demokratskoj partiji socijalista na lokalnim izborima u Nikšiću. Takođe su zaprijetili da će ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova ne reaguje oko upisa „945 birača iz Srbije i Trebinja“ izađi na ulice Nikšića u znak protesta.

Podsjetimo, 14. marta održani su lokalni izbori u gradu pod Trebjesom na kojima je DPS izgubio, te će tako novu vlast u toj opštini u buduće činiti koalicija „Za budućnost Nikšića“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“.Međutim, „patriote“ se ipak tješe izbornim rezutatom koalicije Evropski tim za Nikšić (DPS, LP, SD) i dodaju da su veliki doprinos dali upravo članovi PKS-a, svojom „energijom, patriotizmom, akcijama i radom na terenu“.

“Opštinski odbor partije u Nikšiću, iako formiran dva mjeseca prije izbora, sa samo 975 eura donacija, koliki je bio partijski budžet, uspio je da izbori formalno i suštinski jedan mandat u lokalnom parlamentu, što je veliki uspjeh za partiju, ali i dokaz da su čista ideja, ljubav prema domovini i hrabrost, doprli do dijela biračkog tijela”, saopštili su iz PKS-a.

„Predsjedništvo“ takođe konstatuje da su lokalni izbori u Nikšiću održani u neregularnim uslovima, posebno zbog činjenice da su postojala „945 lica koja su, pod velikom sumnjom, upisana i u srpski i crnogorski birački spisak“, čime je, kako kažu, grubo povrijeđen sam izborni proces, povećana izlaznost i nanijeta šteta ostalim učesnicima izbora.


“Stoga smatramo da Opštinska izborna komisija, ne bi smjela da proglasi konačne rezultate lokalnih izbora do saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova da li su ova lica glasala, na kojim biračkim mjestima, a ako jesu, pošteno i pravedno bi bilo da se izbori na tim biračkim mjestima ponove”, navode oni.

PKS traži od odgovornih u MUP-u, da se kazne sva lica iz Trebinja koja su pokušala da učine krivično djelo i da sa privremenim ličnim kartama, glasaju bespravno na lokalnim izborima u drugoj državi.

“Ukoliko se odgovorni za birački spisak-Ministarstvo unutrašnjih poslova, ponovo ogluši na naše zahtjeve, PKS će pozvati sve članove, simpatizere i suvereniste, da građanskim protestima natjeraju institucije da rade svoj posao, tim više što se bliže lokalni izbori u Herceg Novom, u kojem se procjenjuje da ima više hiljada ljudi sa dvojnim državljanstvom i upisanih u oba biračka spiska, tako da se dovodi u pitanje samo učestvovanje na unaprijed ‘odrađenim’ izborima i obesmišljava izborni proces”, rekli su iz PKS-a.

Predsjedništvo PKS takođe saopštava da će, u slučaju eventualnih koalicija partnera sa partijama koje ne priznaju crnogorski identitet, njihovi predstavnici izaći iz takve koalicije.

“Jer, za nas, nema više trgovine sa Crnom Gorom, njenim identitetom, institucijama, crkvom, nacijom i jezikom”, zaključuje se u saopštenju PKS-a.