Ratko Mladić (Foto: UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer) -
Generalu Ratku Mladiću komplikuje se zdravstveno stanje, sada ima i povišen šećer i ozbiljne probleme sa bubrezime, a porodica je za nove zdravstvene probleme saznala tek krajemu jula kada ga je posjetila supruga, rekao je generalov sin Darko Mladić.

- Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore, samo mu donesu u kesici lijekove da popije, a on ne zna ni koji su, ni za šta su. Uglavnom, šećer mu ne spada - rekao je Darko Mladić.

On je za današnje beogradske Večernje novosti izjavio da porodica i advokati imaju veoma šture informacije, jer im i dalje ne dostavljaju generalove nalaze i ljekarske izvještaje.

- On je tražio da se sva ta medicinska dokumentacija pošalje meni i advokatskom timu, ali ništa još nismo dobili - rekao je generalov sin.

On je istakao da je utvrđeno i da generalu bubrezi loše funkcionišu, da gubi proteine, ali ništa detaljnije ne znaju.

Porodica je u stalnom telefonskom kontaktu sa generalom Mladićem, a dva puta nedjeljno mogu i da razgovaraju preko jedne video-aplikacije, što je pritvorenicima odobreno prije godinu dana, ali je "prilično malaksao i dosta vremena spava".

Prema riječima Darka Mladića, supruga je krajem jula posjetila generala Mladića, nakon što su poslije godinu i po dana dozvolili da ga neko iz porodice posjeti u pritvoru.

- Bila je četiri danma i ona je praktično i saznala da on ima te nove zdravstvene probleme - istakao je Mladićev sin.

General Mladić je prije godinu i po dana operisao benigni tumor na debelom crijevu i, iako je operacija dobro urađena, imao je vrlo lošu krvnu sliku, prije svega nizak nivo gvođa, i tek nakon reakcija i pisanih upozorenja branilaca, dobio je neophodne transfuzije krvi. Mladića muči i visok krvni pritisak i slabije se kreće jer brzo malaksa.

List podsjeća da je Mladić u pritvoru proteklih godina pregurao nekoliko blažih moždanih udara koji su ostavili promjene na mozgu, a preživio je i jedan infarkt.

Generala Mladića je Haški mehanizam osudio 8. juna pravosnažno na doživotnu robiju, uz suprotno mišljenje jedne od sudija. On sada u pritvoru u Ševeningenu čeka da predsjednik suda odluči u koju će zemlju ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema dosadašnjoj praksi, haški osuđenici su na prebacivanje čekali između jedne i dvije godine.