Željko Komšić je oštro odgovorio kardinalu Vinku Puljiću na njegove navode kako su Hrvati po zakonu protjerivani, te kako je i Hitler došao po zakonu na vlast.

Komšić je savjetovao Puljiću da se pokloni žrtavama Hitlerovog ratnog druga poglavnika Pavelića i pomoli se za njihove duše.

– A ako već pokazuje toliki interes za zločinačke likove kao što je Hitler i za istoriju, onda mu savjetujem da što prije ode u Jasenovac ili bar na Topolu užasa, koja se nalazi na bosanskohercegovačkoj strani, i pokloni se sjenama nevinih, zaklanih, maljem ubijenih žrtava Hitlerovog ratnog druga poglavnika Pavelića i pomoli se za njihove duše. Na taj način bi napravio istorijski odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala – navodi se u odgovoru Željka Komšića na upit TV1.


Podsjećamo, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u BiH oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na šta je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.


– U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani, i po zakonu je i Hitler došao na vlast. Međutim, pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini – rekao je kardinal Puljić.

On je aludirao na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.
Izvor: Infosrpska