dbkhe.jpg
Nakon provedene detaljne i dugotrajne istrage, dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo pred Županijskim sudom u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956.) zbog počinjenja teškog krivičnog djela protiv opšte bezbjednosti koje je u vezi s krivičnim djelom opasnog izvođenja građevinskih radova.
Optužnica je podignuta i protiv pravne osobe, preduzeća HEP proizvodnja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu koja je odgovorna za počinjena ista krivična djela kao i protiv dvojice hrvatskih državljana (1975. i 1947.) zbog počinjenog po jednog teškog krivičnog djela protiv opšte bezbjednosti.

Na ovu presudu se čekalo još od 10. januara 2019. godine, kada se dogodila tragedija u postrojenju Hidroelektrane Dubrovnik. Tada su od posljedica požara živote izgubili radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.
Osim ljudsih žrtava koje su nemjerljive sa bilo čim , štetu su trpili i Hidroelektrane na Trebišnjici i kompletna Elektroprivreda Srpske, kao i hrvatska Elektroprvreda