kanalizaciona mreza.jpg (609 KB)

Grad Trebinje je među šest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koje će biti dio projekta Svjetske banke za modernizaciju vodovodnih i kanalizacionih usluga, koji, između ostalog, podrazumijeva izgradnju fekalne i oborinske kanalizacione mreže u Gornjim i Donjima Policama i Gučini, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je istakao za TrebinjeLive.info da je ovo jedan od najznačajnih projekata za Trebinje, koji podrazumijeva konačno rješavanje kanalizacione mreže u cijelim Policima i Gučini.

"Grad Trebinje je uradio projektnu dokumentaciju izgradnje kanalizacione mreže u cijelim Policama i Gučini. Svjetska banka je to prepoznala i obezbijedila povoljna kreditna i bespovratna sredstva za realizaciju tog projekta čija je vrijednost oko 4.000.000 KM", naveo je Ćurić.

On je istakao da je na raspolaganju i dodatnih milion KM.

"Ukupna sredstva su 5.000.000 KM. Preostalih milion KM biće iskorišćen za izradu projektne dokumentacije za fekalnu i oborinsku kanalizaciju u Hrupjelima, Zasadu, Mostaćima i Varinoj Grudi-Volujac dva, rekonstrukciju vodovodnog sistema Dražin Do-Volujac i vodovodne mreže u Dušanovoj i ulici Miloša Obilića u Policama", naveo je Ćurić.

On je istakao da se kreditna sredstva Svjetske banke odobravaju na rok otplate od 32 godine, sa grejs-periodom od čak sedam godina, uz više nego povoljnu kamatnu stopu.

U okviru projekta, Gradu Trebinju će na raspolaganju biti i grantovska, bespovratna sredstva za ove projekte.

O značaju ovog projekta govorio je i Stefan Mitrović ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, navodeći da je Trebinje jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je ispunila sve neophodne uslove za saradnju sa Svjetskom bankom.

"Ovo su važni projekti koji omogućavaju realizaciju velikih investicija koje direktno utiču na same građane. Lokalne zajednice nisu u mogućnosti da same iznesu ovako važne projekte višemilionske vrijednosti, ali uz podršku Svjetske banke to je mnogo lakše i za njih veoma povoljno", dodao je Mitrović.