Trebinje klasik 2.jpg (782 KB)

Koncertom prvonagrađenih u kategorijama u Kulturnom centru večeras je završeno prvo Međunarodno pijanističko takmičenje „Trebinje klasik“ koje je okupilo mlade pijaniste i njihove profesore iz BiH i zemalja regiona.

Dobitnik plakete 'Zlatni Leotar' je Wang Am.

Ovaj mladi pijanista kaže da je počeo da svira klavir prije četiri godine, da pohađa peti razred Muzičke škole u Beogradu, te da vježba više sati dnevno.

„Imao sam tremu, a konkurencija u mojoj grupi bila je jaka“, naveo je Wang.

Trebinje klasik 3.jpg (784 KB)

Dušanka Babić, direktor Muzičke škole Trebinje kaže je da je odziv za ovo prvo pijanističko takmičenje bio veoma veliki, te da je to zbog prestižnog klavira koji posjeduje Muzička škola.

Ona je navela da su večeras nastupili laureati u svim kategorijama, te da su se takmičili u disciplinama solo klavir, duo klavir i komparativni klavir.

"Od tih laureata žiri je izabrao jednog koji je dobio plaketu 'Zlatni Leotar' i poklon koncert za otvaranje festivala sljedeće godine", rekla je Babić i zahvalila Gradu Trebinju za pomoć u organizaciji pijanističkog takmičenja, kao i profesorima Muzičke škole u Trebinju.

Učenici Muzičke škole Trebinje na ovom takmičenju osvojili su dva prva mjesta i po četiri druge i treće nagrade.

Jedna od nagrađenih je i bivša učenica Muzičke škole Trebinje Anja Riđešić, koja je druga godina na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

"Ovo takmičenje okupilo je veliki broj mladih umjetnika koji su potpuno zasluženo, velikim radom, trudom i predanošću uspjeli da dođu ovdje i da sviraju pred cijenjenim žirijem. Velika čast i drago mi je što sam i ja bila dio ovog takmičenja i što sam upoznala mnogo talentovanih kolega i što smo se družili i jedva čekam sljedeće godine da se svi opet okupimo", istakla je Riđešić.

Trebinje klasik 4.jpg (593 KB)

Dragomir Bratić, organizator prvog Međunarodnog pijanističkog takmičenja u Trebinju istakao je da se za ovo takmičenje prijavilo 170 takmičara, na šta je ponosan, te dodajući da nisu očekivali toliki odziv.

On je rekao da su se u studentskoj kategoriji u kojoj je bilo najviše takmičara mogli čuti izvanredna izvođenja, te izrazio nadu da će ovo takmičenje za njih biti platforma na kojoj će se predstavljati u budućnosti.

"Muzička škola u Trebinju ima sjajne učenike, a ponos je da imaju ovakve instrumente i da mogu da organizuju ovakvo takmičenje", naveo je Bratić.

Pored učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, takmičili su se i studenti akademija iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Prvo Međunarodno pijanističko takmičenje „Trebinje klasik“ organizovalo je Udruženje građana „Orgelpunkt” u saradnji sa partnerima - trebinjska Muzička škola, Grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje i Muzej Hercegovine.

Trebinje klasik 1.jpg (678 KB)