Danas će, na veliki pravoslavni praznik Petrovdan,u selu Borci u opštini Konjic biti osveštana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla i proslavljena krsna slava ovog hrama.
Crkva je izgrađena 1896. godine, a obnovljena je u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u pomen srpskim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su, zajedno sa roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu. 

20190416_131213_003.jpg

Programom proslave za 10.00 časova predviđeno je osveštanje hrama, a potom Sveta arhijerejska liturgija i lomljenje slavskog kolača. 

Hram će osveštati i Svetu arhijerejsku liturgiju služiti episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. 

Nakon liturgije u 11.30 časova biće održan pomen parastos članovima porodice Golubović. 

Osveštanju hrama prisustvovaće  predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je ktitor ove pravoslavne svetinje. 

Petar i Pavle imali su samo sedam, odnosno pet godina. Nevina djeca koja nikome ništa nažao nisu učinila. Streljani su u noći zmeđu 1. i 2. jula 1992. godine u Konjicu, sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica Đurom i Vlastom Golubović – oboje omiljenim profesorima konjičke Gimnazije. 

U porodični stan, tog strašnoj jula j992. Godine, upala su šestorica  “specijalaca” Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti. U dva automobila odvezli su Goluboviće na gradsku periferiju, prema Spiljanima. Poređali ih i strijaljali. Sedmogodišnji Petar uspio je, nekim čudom, da izbjegne streljanje. Otišao je  do prvog policijskog punkta .Nije prepoznao iste uniforme, a i kako bi to dijete uspjelo i još u tom strahu. Zločinci su  strijeljali  Petra na prilazu selu Begin Vir.

 

Za zločine nad konjičkim Srbima, u sudskim procesima suđeno je i presuđivano Miralemu Maciću, Ademu Landži i Jusufu Poturu. Sva trojica su, između pritvorskih i zatvorskih ćelija, za kratko vrijeme iznenada i od srčanog udara preminula prije sedam godina.

Zločin krvnika iz Konjica nikada neće biti zaboravljen. Stide ga se i neki od pripadnika naroda koji je uprljao ruke životima nevinih dječaka. Jedan od njih je Konjičanin Anis Kosovac. Na ulazu u lokalno pravoslavno groblje u blizini svoje kuće, sagradio je spomen kapiju u sjećanje na mališane iz predratnog komšiluka –  dječake Petra i Pavla.