U petak, na Petrovdan,  u selu Borci, opština Konjic, bće osveštana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Crkva je posvećena ubijenim  dječacima Petru i Pavlu Goluboviću.crkva-svetog-petra-pavla-borci.jpg

Svetu arhijerejsku liturgiju, koja počinje u 10 časova, služiće episkop Zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije. Nakon liturgje u 11.30 časova biće održan pomen parastos porodici Golubović.

Najavljen i i dolazak predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je i ktitor ove pravoslavne svetinje. Crkva je izgrađena 1896. godine. Obnovljena je u slavu Svetih apostola Petra i Pavla, a u spomen dječacima Petru i Pavlu Goluboviću.

 

Braća Petar i Pavle Golubović imali su tek 7, odnosno 5 godina, kada su ih 2.jula 1992. godine u Konjicu, zajedno sa roditeljima, uglednim Srbima iz Konjica, profesorima Đurom i Vlastom, iz stana izveli pripadnici Specijalnih jedinica policije pod kontrolom tadašnjih gradskih vlasti. Odvezli su ih nekoliko kilometara od stana i pod okriljem noći strijeljali. 

Petar  nije bio pogođen, pa je, nakon što su ubice otišle, pokušao da potraži pomoć. Navodno se obratio policiji, koja je iste ubice obavijestila da je jedan dječak preživio. Vratili su se i ‘dovršili’ posao.