Konjički paroh Milan Bužanin, jedan je od četvorice Konjičana kod kojih je danas potvrđen virus koronam, te poziva sve koji su bili s njim u kontaktu, kao i sve ostale ljude da ostanu u samoizolaciji i poštuju uputstva i naredbe.20200319_221959_resize_2.jpg

Bužanin kaže da nema nikakve simptome i da se dobro osjeća. “Kući sam, u samoizolaciji. Nemam nikakvih simptoma i dobro se osjećam. To su zasad uputstva doktora. Pozivam sve ljude da ostanu u izolaciji, da se virus ne širi. Pozivam i sve koji su bili sa mnom u kontaktu da se jave svojim ljekarima i da ostanu u samoizolaciji“, navodi Bužanin.

Konjički paroh bio je 11. marta na proslavi 70 godina preduzeća “Igman“ u Konjicu. “Bio sam na proslavi i na večeri u hotelu Garden City. Sa mnom za stolom sjedio je direktor Slobode iz Čačka.

On je u ponedjeljak javio da je pozitivan na COVID -19. Svi koji smo sjedili s njim za stolom, nas četvorica, odmah smo se javili nadležnim službama i testirali. Danas smo dobili rezultate da smo nas četvorica pozitivni“, kazao je Bužanin.Njegova supruga i dvije kćerkice također su u samoizolaciji. One su dobro i nemaju nikakve simptome.

U Konjicu je zaraza virusom korona potvrđena i kod direktora “Igmana“ Đahida Muratbegovića, te pjevača Berin Buturović koji je nastupao na proslavi i još jednog muzičara iz društva.Večeras je potvrđeno da je zaražena i direktorica fabrike Ginex iz Goražda Munevera Fočo. Ona je bila u kontaktu sa ranije zaraženim osobama iz Konjica koji su prošle sedmice bili na skupu u fabrici Igman.

Na prošlosedmičnom događaju na kojem je učestvovalo skoro 200 ljudi, a među kojima su bili i federalni premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić, među zvanicama je bio i direktor Slobode iz Čačka, tamošnjeg giganta namjenske industrije, kojem je kasnije utvrđen koronavirus.

Kompanija „Igman“ d.d. Konjic sutra ujutru će obustaviti proizvodnju na period od dvije sedmice nakon što je danas potvrđeno da je direktor pozitivan na koronavirus. Ova informacija je potvrđena iz Vlade Federacije BiH. U periodu obustave proizvodnje će se uraditi detaljna dezinfekcija i deratizacija kompletne fabrike kako bi se za 14 dana radnici mogli vratiti na posao. Igman zapošljava 1.255 radnika i najjače je preduzeće namjenske industrije u FBiH.