trebinje-mjere.jpg

Broj zaraženih virusom korona povećava se svugdje u svijetu, pa i kod nas. I mnogo razvijenije zemlje uvode restriktivne mjere kako bi zaštitile zdravlje stanovnika , ali i ekonomiju.

Vlada Srpske pokušava mjerama da upozori stanovnike Republike Srpske na pogubne posljedice opakog virusa. Često se sa mjerama ne slažemo, ali uvode se jer, očigledno, na drugi način ne možemo da shvatimo ozbiljnost epidemiološke situacije.

U Trebinju su se u prethodnom periodu, bez obzira na tadašnja ograničenja broja okupljenih, organizovale svadbe na kojima se okupljalo mnogo više zvanica nego što je dozvoljeno. Zna se gdje su takve svadbe organizovane i ko ih je organizovao. Takođe i rođendanske zabave, okupljanja povodom rođenja prinove i slično.

Ko je tim ljudima dozvolio da krše preporuke i gdje su nadležne službe bile?

Prema najnovijim mjerama ograničen je broj privatnih okupljanja na deset osoba.

Vidjećemo kako će se nadležni ponašati u narednom periodu kada su okupljanja i poštovanje preporučenih mjera u pitanju. Dakle, mjere postoje, a i kazne za nepoštovanje tih mjera.

Pitanje je samo da li oni koji to treba da kontrolišu i sankcionišu rade svoj posao i- kako. Selektivno ili objektivno.

Ukoliko ne rade svoj posao kako treba i za njih bi trebala biti propisana odgovarajuća kazna, baš kao i za nesavjesne građane.

Škole se zatvaraju, a privatnim okupljanjima niko da stane u kraj. Ko je za to kriv?