Alkohol.jpg

Najmanje 21 osoba je preminula, a 30 njih se razboljelo nakon što su pili modifikovano alkoholno piće na zapadu Indije, saopštili su zvaničnici.

Višerangirani zvaničnik vlade Mukeš Parmar izjavio je da su se smrtni slučajevi dogodili u okruzima Ahmedabad i Botad u državi Gudžarat, gdje su zabranjeni proizvodnja, prodaja i konzumiranje alkohola.

Za sada nije poznato koja hemijska supstanca je korištena za modifikovanje pića, prenio je AP.

Novinska agencija "Pres trast ov Indija" objavila je da je policija privela nekoliko osumnjičenih krijumčara koji su bili umiješani u prodaju izmijenjenih alkoholnih pića.

Smrtni slučajevi usljed konzumiranja ilegalno proizvedenog alkohola česti su u Indiji, gdje su protivzakonita alkoholna pića jeftina i često modifikovana hemikalijama kao što su pesticidi, radi povećanja potencije.

Nezakoniti alkohol postao je veoma profitabilna industrija širom Indije, gdje krijumčari ne plaćaju takse i prodaju siromašnima ogromne količine proizvoda po niskoj cijeni.

Najmanje 120 ljudi preminulo je tokom 2020. godine nakon konzumiranja otrovnog alkohola u državi Pandžab na sjeveru Indije.