Srn2024-3-22_1130203_0.jpg (348 KB)

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ se postepeno kreće ka dekarbonizaciji izgradnjom novih proizvodnih objekata, kroz veliki investicioni ciklus koji je u toku, ali i održavanjem postojećih objekata u koje se godišnje ulaže više od 200 miliona KM da bi im što više produžili životni vijek, izjavio je danas Srni izvršni direktor ERS-a za tehničke poslove Ivan Koprivica.

Koprivica je u Trebinju gdje se održava Samit energetike - SET 2024 naveo da se od tog ukupnog iznosa u održavanje proizvodnih objakata i unapređenje njihovog rada, oko 160 miliona KM ulaže godišnje u dvije termoelektrane u Gacku i Ugljeviku.

Koprivica je podsjetio da su u toku investicije ERS-a u hidroelektrane "Dabar", "Mrsovo", kao i u solarne, vjetroelektrane i druge projekte na putu ka dekarbonizaciji.

On je naveo da se u ERS-u razmišlja i o proširenju kapaciteta u Hidroelektrani Višegrad jer se radi projekat isplativosti za četvrti agregat.

"Četvrti agregat će se raditi ukoliko se pokaže isplativim", rekao je Koprivica i dodao da se u sve tri hidroelektrane u Trebinju, Višegradu i u HE "Bočac" redovno rade rekonstrukcije.

On je podsjetio da ERS, osim tri hidroelektrane, ima i dvije termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, gdje su se odlučili za ekološke rekonstrukcije da bi smanjili emisije štetnih gasova, povećali njihovu pouzdanost i podigli im snagu da bi bile konkurentnije na tržištu.

Koprivica je podsjetio da je u ugljevičkoj Termoelektrani prije nekoliko godina postavljen sistem za odsumporavanje dimnih gasova što je doprinijelo smanjenju emisije štetnih čestica, a očekuju se i određena ulaganja u kotlu termoelektrane.

"U Gacku smo u fazi implementacije podstojenja za prečišćavanje uglja kojim ćemo dobiti bolju kaloričnu vrijednost uglja, povećati snagu elektrane i smanjiti emisije štetnih gasova", naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, u Gacku se još očekuje revitalizacija rashladnog tornja, kao i elektrofiltersko postrojenje, takođe, s ciljem povećanja pogonske spremnosti, konkurentnosti na tržištu i održivosti elektrane u narednom periodu.

U Trebinju se od srijede, 20. marta, održava Samit energetike koji je okupio najeminantnije stručnjake iz regiona, a danas, završnog dana, osim panel-diskusija o dekarbonizaciji energetskog sektora i o upravljanju solarnim elektranama, planirno je iznošenje zaključaka skupa.

Samit energetike u Trebinju organizuju Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke.