Bihać je na korak od humanitarne katastrofe. Situacija u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća sve je teža, jer je u protekla tri dana stiglo oko dvije hiljade novih migranata. Na neljudske uslove njihovog boravka upozorile su Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija. Izuzetno loši higijenski uslovi, i nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite, trenutno su najveći problemi.migranti-vucjak.jpg

Na Vučjaku je trenutno oko 1.500 migranata, gotovo duplo više od planiranog kapaciteta. Crveni krst podijelio je oko 1.200 obroka za doručak, isto toliko za ručak. Novi migranti pristižu iz časa u čas, a zalihe su na izmaku.

– Ono što je jako bitno da ih Crveni krst neće ostaviti. Kako god bude, mi ćemo ih i dalje opsluživati hranom i odjećom, u mogućnostima koje budu iskazane na samom terenu – izjavio je sekretar Crvenog krsta Bihać Selam Midžić. Iako se dnevno dijele dva obroka, hrane očigledno nedostaje, pa se migranti snalaze kako umiju.

Higijednski uslovi u kampu iz dana u dan se pogoršavaju. Smeće je na sve strane, a u rezrvoarima je sve manje vode, kako tehničke, tako i one za piće. Dodatni razlog za brigu su i sve hladnije noći ispod Plješevice.

Avganistanac Farhat kaže da im je veoma hladno.

– Nemamo mjesto na kojem možemo da se ugrijemo. Nemamo vode za piće, niti za tuširanje. Nedostaje i hrana. Ali, mi i ne želimo da ostanemo ovdje, sve što želimo je da idemo dalje, ka zemljama Zapadne Evrope – ističe.

Ipak, jedan od najvećih problema u kampu Vučjak je neadekvatna zdravstvena zaštita migranata. Dva puta sedmično, volonteri Crvenog krsta bolesne migrante prevoze do obližnjeg Zavalja, gdje im je u lokalnoj ambulanti obezbijeđen ljekarski pregled. Higijensko-epidemiološka situacija je katastrofalna. Najveći problem je šuga, koja se raširila među migrantima.Nermina Ćemalović, ministarka zdravlja USK kaže da je sljedeći korak pravljenje izolacionih soba, gdje bi se smjestili migranti sa skabijesom, odnosno svrabom.

– Još veći je problem što migranti već dolaze sa komplikacijama skabijesa sa terena, tako da, je svaki drugi obolio – dodaje Ćemalovićeva.

Sve migrante koji nemaju adekvatan smještaj u bilo kojem od bihaćkih prihvatnih centara, policija USK izmiješta na Vučjak. Ovaj potez osudile su Ujedinjene nacije i Evropska Unija, koje traže hitno zatvaranje kampa. Iz policije poručuju – nemamo drugo rješenje!

– Ukoliko se u budućnosti odredi neki drugi lokalitet, neki novi migracioni kamp, naravno da ćemo postupati u tom smislu. Međutim, moramo prvo razmišljati o sigurnosti naših građana – naglasio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Zbog toga su gradske vlasti čvrsto stale iza radikalne odluke – od narednog ponedjeljka prestaće sa finansiranjem Vučjaka! Odluka je konačna. Gradskom vodovodu i preduzeću koje se bavi odvozom smeća, već je upućen dopis o prestanku plaćanja za njihove usluge na Vučjaku. Na sve ovo, nadležne bh. institucije, od kojih je Bihać očajnički zatražio pomoć – i dalje ćute!

– Osim jučerašnje reakcije premijera Novalića, koji je uputio prema Vladi USK, da sredstva koja je Vlada Federacije putem Federalnog Parlamenta doznači gradu Bihaću, nikakve zvanične reakcije nije bilo od nikoga – kaže Elmedin Mehadžić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Gradske uprave Bihać.

Vrijeme ističe, a u USK dnevno pristiže 150 migranata. Ovdje ih je prema procjenama oko šest hiljada. Dodatno zabrinjava izvještaj FRONTEKS-a u kome se navodi da je samo u septembru 11.500 migranata iz Turske pokušavalo da pređe u Evropu. Za većinu njih, BiH se nalazi na ruti ka zemljama Zapadne Evrope.