Košarkaški timovi iz Republike Srpske ove sezone nisu uspeli da kroz Ligu 10 izbore plasman u Ligu za šampiona Bosne i Hercegovine, pa je Igokea kao učesnik ABA lige ostala usamljena u borbi za titulu.


Trend loših rezultata je nastavljen, a košarkaški stručnjaci se slažu da je glavni problem nedostatak novca. Naime, timovi iz Republike Srpske više ne mogu da prate konkurente iz Federacije, u kojima je stanje dosta bolje i mogu da plate kvalitetnije igrače.
Republike Srpska je pre deset godina imala polovinu ekipa u ligi dok su ove sezone samo tri tima igrala u prvoj fazi i nijedan nije uspeo da se umeša u borbu za vrh.
Trener Građanskog Goran Šehovac ističe da su se problemi gomilali godinama i da je ove sezone to eskaliralo.
- Novac je najveći problem. Jednostavno ne možemo da pratimo timove iz Federacije koji su opet krenuli dosta da ulažu u košarku. Kod nas se izgleda izgubio interes i onda dolazimo do problema. Nekada se u Prvoj ligi Republike Srpske pola timova borilo za titulu i plasman u Premijer ligu BiH, a sad gotovo niko i ne želi da uđe u viši rang, jer to donosi veće troškove. Ranije smo zbog toga ostajali bez Hercegovca, Slavije, Borca, Rudara koji su bili premijerligaši i ispadali tako da ova sezona nije ništa novo ponudila već je negativan trend samo nastavljen - smatra Šehovac.
Trebinjski Leotar je praktično pred ispadanjem. Nalazi se na poslednjem mestu sa minimalnim šansama u Ligi za opstanak.
- Ove sezone smo kasno krenuli sa pripremama zbog nedostatka novca. Nismo znali da li će nam dosadašnji sponzor ostati i nastaviti saradnju pa su naši igrači prihvatili puno bolje finansijske ponude drugih timova i napustili Trebinje. Zbog toga smo kasnili sa sastavljanjem ekipe kao i dovođenjem novih igrača što je sve poremetilo. Na sve to su se nadovezale i povrede u finišu lige i sad smo sa minimalnim šansama za opstanak. Ostali smo sa sedam igrača u rotaciji što je veliki problem kad se igra u ritmu sreda – subota. Očito je da su nam konkurenti odmakli u mnogim stvarima – ističe Radosav Ivanković, trener Leotara.
Republika Srpska će tako naredne sezone ostati na tri tima u Premijer ligi naravno pod uslovom da šampion Prve lige prihvati da igra u elitnom takmičenju.
Odustao Prijedor
Prošle sezone titulu šampiona Republike Srpske osvojio je KK Prijedor. Međutim nakon dugih razgovora u ovom klubu su odlučili da odustanu od nastupa u Premijer ligi BiH jer nisu obezbedili sredstva za nesmetano takmičenje, a nisu želeli da ulaze u ligu bez jasno definisanog budžeta. U Premijer ligi BiH se već tri puta dešavalo da ekipe u muškoj konkurenciji ne završe takmičenje koje su počeli.
Blic.rs/Darko Basara