Reprezentacija Srbije (Foto: Košarkaški savez Srbije/ Nebojša P.) -
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije otputovala je u Japan na predstojeće Olimpijske igre.

Selektorka Marina Maljković put Tokija povela je 12 igračica, a na spisku su Maja Škorić, Dajana Butulija, Jelena Bruks, Saša Čađo, Aleksandra Crvendakić, Ana Dabović, Anđela Dugalić, Nevena Jovanović, Tina Krajišnik, Dragana Stanković, Sonja Vasić i Ivon Anderson.

Po dolasku u prestonicu Japana, košarkašice će se smjestiti u Olimpijsko selo i tamo se pridružiti ostalim srpskim olimpijcima, a u Tokio putuju kao aktuelne evropske šampionke i kao nosioci bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine.

Srpske košarkašice i na Olimpijske igre u Rio putovale kao aktuelne šampionke Evrope.

- Mi volimo da radimo u miru i da idemo korak po korak. Bez pauze smo, ali mi Srbi smo nacija koja umije da se snađe i da reaguje na sve vrste pritiska i da pronađe najbolje moguće rješenje. Moram da napomenem i veliko zadovoljstvo što smo dio ove porodice, svi smo jedan tim, a posebno mi je drago da kao osnivač Instituta za ženski sport mogu da istaknem da imamo 44 takmičarke i 42 takmičara. Osjećam veliki ponos zbog toga - rekla je Marina Maljković na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu pred polijetanje.

Kapitenka Jelena Bruks rekla je da ne može da poredi Igre u Rio De Žaneiru u Tokiju.

- Biće totalno drugačije. Mi moramo biti spremne i Olimpijski komitet nas je spremio na to što nas čeka. Vjerujem da smo spremne i, kao na svakom prvenstvu, idemo korak po korak. Nadam se da ćemo se u Srbiju vratiti sa osmijehom na licu - rekla je Bruks.

Najkorisnija igračica nedavno završenog Evropskog prvenstva Sonja Vasić, poslije preležanog korona virusa, sada putuje na svoje druge Igre.

- Mi tamo odlazimo sa titulom prvaka Evrope i to govori da mi same imamo velike ambicije. Uvijek sa ponosom predstavljamo Srbiju i obično donosimo dobre rezultate, nadam se da će tako biti i sada - poručila je Vasićeva.

Na defileu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, zajedno sa vaterpolistom Filipom Filipovićem, Sonja će nositi zastavu Srbije.

- Za mene je ogromna čast što sam dio olimpijske porodice, a između toliko predstavnica ženskog sporta, izabrati mene je nevjerovatno. Prije svega, to je ogromna odgovornost i nadam se da ću je ispuniti. Nadam se da će se zastava na otvaranju vijoriti visoko i da ćemo Filip i ja to iznijeti kako treba - dodala je najbolja srpska košarkašica.

Standardna reprezentativka Srbije Ana Dabović kratko i jasno je izjavila.

- Dale smo sve od sebe od početka ljeta i nadam se da će to donijeti rezultate - istakla je Dabovićeva.

Ivon Anderson će nastupati prvi put na Olimpijskim igrama i nije krila svoje uzbuđnje.

- Uzbuđena sam i srećna što sam dio ovog tima. Ovo mi je ostvarenje sna - zaključila je Amerikanka.

Prva utakmica u grupnoj fazi srpske košarkašice očekuje 26. jula kada će protivnik biti reprezentacija Kanade.