U Skupštini Kosova usvojena dva nacrta zakona koji omogućavaju transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti. U parlament ušlo i nekoliko budućih "vojnika".

Prvi zakon koji je usvojen je nacrt zakona o transformaciji KSB u Ministarstvo odbrane, a drugi nacrt zakona o transformaciji u oružane snage. U 11:20 usvojen je i posljednji, treći nacrt zakona čime je i zvanično formalno- pravno završena procedura formiranja kosovskih oružanih snaga.

Kako je javio dopisnik RTS, nacrti zakona usvojeni su po ubrzanoj proceduri i jednoglasno.Inače, današnji dan, i u Beogradu i u Prištini označavaju kao "dan D". Istovremeno, pripadnici Kfora raspoređeni su na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni i južni dio, dok helikopteri NATO nadleću Prištinu. Predsednik Srbije u kopnenoj zoni bezbjednosti naredna 72 sata. U zgradi kosovske skupštine jako obezbjeđenje javlja RTS.

Na dnevnom redu plenarne sjednice kosovskog parlamenta danas je samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se mijenja uloga KBS iz bezbjednosnih snaga u kosovske oružane snage.

Ova odluka, koja dolazi poslije godina pokušavanja, podržana je od SAD i Njemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova. Kaha piše da su Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je rijetkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sjednicu na kojoj će se donijeti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.


Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim SL. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sjednici.


Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava. "KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", navodi se u promeijnjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu od strane Vlade navodilo se samo "integritet…".


"KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni", navodi se u tački 2 ovog člana. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama. Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premjestiti u prostor Ministarstva za KBS.


Izvor: Nezavisne novine