Kosovo i Metohija: Srbi razvili zastavu dugu 250 metara (UŽIVO)
ZVEČAN - Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo, a za danas se očekuje okupljanje većeg broja građana ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici Kfora razvlače bodljikavu žicu.

Ispred opštinskih zgrada od jutros su krenula okupljanja, kako je to juče i najavio bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, Srđan Milosavljević.

Građani traže da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije, da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u opštinske zgrade i da iz pritvora budu pušteni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su prije dva dana uhapšeni.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je policija samoproglašenog Kosova zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Policija je imala namjeru da omogući nelegalnim gradonačelnicima da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

09.52 Milosavljević: Čekamo informacije o uhapšenima, razvijena srpska zastava duga 250 metara

Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da su zahtjevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa sjevera Kosova i Metohije.

"Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu", rekao je Milosavljević.

09.26 - Srbi razvili zastavu dugu 250 metara

Jutros se ispred zgrade opštine Zvečan okupio najveći broj Srba do sada, a oni su i razvili srpsku zastavu dugu čak 250 metara.

Pred zgardom opštine su i dalje pripadnici Kfora kao i specijalne policije samoproglašenog Kosova.

09.17 - Lajčak: Nije na NATO-u da ovo rješava i ne može, potrebno političko rješenje

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio za "DW" da su događaji na sJeveru Kosova i Metohije apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vrijeme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se riješi samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

"Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da riješi - uz svo moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obje strane moraju da odrade svoj dio", naglasio je Lajčak.

08.29 Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vježbi "Defender Evropa 2023", prva posljedica za Vladu samoproglašenog Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na sjeveru.

08.11 - Blinken: Odluka Prištine da silom obezbijedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije.

Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mere za deeskalaciju tenzija.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline", naveo je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

Od predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije zatraženo je da "spuste bezbjednosni status oružanih snaga i pozovu Srbe na Kosovu i Metohiji da prestanu da izazivaju KFOR i uzdrže se od daljeg nasilja", naglasio je Blinken u saopštenju.

SAD su osudile, kako se kaže, neprihvatljivo nasilje protiv pripadnika KFOR-a, policije i novinara na Kosovu i Metohiji i pozvale Prištinu i Beograd da se odmah ponovo posvete uključivanju u dijalog koji vodi EU radi normalizacije odnosa.