SPC (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je večeras da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

On je dodao da je to regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC jedan prirodan i logičan proces, da postoji komunikacija i obostrana namjera.

- Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznijele svoja očekivanja i da će se sva pitanja riješiti - izjavio je Kovač na TV Prva.

Kovač je pojasnio da tim ugovorom uopšte neće biti ugrožen državni interes i da će biti u skladu sa Ustavom, ali i da će bliže odrediti pravo i položaj vjerske zajednice.

- Imali smo i sastanak sa pravnim timom SPC. Tu smo postigli visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rješenja bazirajući se prevashodno na ono što je kostur ugovora između države i drugih vjerskih zajednica. Sve vjerske zajednice trebaju imati ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom, i vrlo brzo doći do rješenja - dodao je Kovač.