Radovan Kovačević (Foto: ATV) -
Veoma je bitno da sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske nastupaju jedinstveno kada god su u pitanju državni, nacionalni interesi Srpske, rekao je portparol SNSD-a Radova Kovačević.

Kovačević je naveo da je SNSD mnogo puta do sada pozivao na jedinstvo, ali nisu imali partnera.

- Sada nas je ova sramna odluka Valentina Incka uspjela ujediniti, imamo jedinstven odgovor na nivou zajedničkih institucija. Ali evidentno je da to jedinstvo mnogima u opoziciji i mnogima koji imaju značajan uticaj na opoziciju ne odgovara i oni u niskom startu traže situaciju u kojoj će to jedinstvo napustiti. Iz tog razloga vidimo da svakom novom izazovu pristupaju ad hok - istakao je Kovačević.

On je dodao da u jednom slučaju opozicija kaže da treba da se razgovara, u drugom kažu da ne treba ili, ako predsjednik jedne od opozicionih stranaka kaže da treba da se razgovara, onda njegovi najbliži saradnici govore suprotno.

- Vidimo da ne postoji jedinstvo unutar opozicije i da se traži situacija da se takvo jedinstvo napusti - ocijenio je Kovačević za "Srpskainfo".

Što se tiče SNSD, naglasio je portparol ove partije, jedinstvo je potrebno jer u tim situacijama moguće je zaštititi interese Republike Srpske.

On je poručio opoziciji da sami treba da procijene da li je njima bitniji interes Srpske od njihovih sitnih političkih interesa.

Govoreći o tome šta bi sve srpska sloga trebala da obuhvata, Kovačević je rekao da je evidentno da su uspjeli da naprave dogovor kada je riječ o sramnoj Inckovoj odluci, ali da po drugim pitanjima ne mogu da postignu jedinstvo sa opozicijom.

- Iz stranaka opozicije imamo razne komentare i napade i prema rukovodstvu Srbije, kao i prema SPC. Opozicija sada pokušava vještački da stvori unutrašnju krizu u Republici Srpskoj, da pravi problem oko izlaganja Milorada Dodika prilikom susreta s predsjednikom Turske, izmišljaju teze da je Dodik nagovještavao "Dejton dva".

S druge strane, vidimo izuzetno zabrinjavajuće poruke iz opozicije. Prvo smo čuli izjavu zamjenika predsjednika SDS da Republika Srpska nije nastala 9. januara 1992. nego potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, što je izuzetno opasna konstrukcija koju smo do sada mogli da čujemo samo od najostrašćenijih predstavnika Bošnjaka. Nakon toga smo od predsjednika SDS čuli da je mirna disolucija BiH, odnosno mogućnost da Republika Srpska na miran način postane nezavisna, nešto čemu će se oni žestoko suprotstaviti - podsjetio je Kovačević.

On je ponovio da je SNSD spreman da kroz dijalog pokuša očuvati dejtonsku strukturu BiH, ali ukoliko ne bude uvažavanja stavova Republike Srpske za ustavnu strukturu na koju se pristalo u Dejtonu, onda će Srpska morati da traži svoj put.