Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević kaže se Kristijan Šmit identifikovao kao direktni naručilac odluke i presude Ustavnog suda, jer je očito da unaprijed zna kada će i zasjedati i koje odluke donijeti taj isti sud.

Naime, sutra bi Ustavni sud BiH trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

- Zamislite da u jednoj zemlji koja bi trebalo da bude suverena, nezavisna, jedan neizabrani stranac, bez bilo kakvog legitimiteta, zna kada će zasjedati Ustavni sud jedne zemlje i unaprijed zna kakvu će odluku donijeti - istakao je Kovačević.

To vam, kaže Kovačević samo pokazuje u kakvom cirkusu od zemlje, države živimo, a gdje je kako navodi, Republika Srpska zarobljena.

- Kakav je uopšte cirkus BiH. Nažalost, to je tako. Mi iz Republike Srpske najveći smo zaštitnici i Ustava BiH, i suvereniteta, i političke nezavisnosti BiH. Mi smo jedini koji pozivamo na poštivanje Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i činjenice da odluke treba da donose izabrani demokratski politički predstavnici naroda i građana u BiH - navodi Kovačević.

Kaže da je Šmit, samoprozvani tumač i zaštitnik Dejtona samo prije sedam dana izgovorio da je njegov glavni i ključni ilj, rušenje dejtonskih principa, a to kako navodi Kovačević znači rušenje Dejtonskog sporazuma, rušenje Ustava BiH i rušenje i nestanak Republike Srpske.

- O tome treba da razmišljaju i predstavnici iz opozicije iz Srpske, koji sa njim sjede, sastaju se i od njega traže da kažnjava Srpsku i izabrane predstavnike naroda u Srpskoj. Kako Šmit može da zna kakvu će odluku da donese Ustavni sud?Kada bi Ustavni sud donosio odluku u skladu sa Ustavom BiH, onda bi bilo jasno da je to isključiva nadležnost Republike Srpske, i da BiH nema ništa sa tim - navodi Kovačević.

Kovačević je ponovio da je BiH cirkus zemlja u kojoj mešetari Kristijan Šmit, kao neizabrani stranac.

- U BiH mešetari i troje stranih sudija, koje zajedno sa dvoje Bošnjaka uvijek preglasaju dvoje Srba i dvoje Hrvata. Ovo je cirkus, a ne država, a ne zemlja - kaže Kovačević.