Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da su u toku pregovori sa mnogim investitorima i partnerima o izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela", napominjući da je obezbijeđeno oko milijardu KM za započete i nove projekte u okviru energetskog sistema.


Kovačević je naveo projekte od posebnog značaja čija je realizacija u toku - "Gornji horizonti" u okviru kojih se gradi HE "Dabar", te druge hidroelektrane u tom sistemu, što će biti završeno projektom HE "Dubrovnik dva" koji će mnogo značiti privredi Republike Srpske.
On je rekao da je dobro što predstavnici ERS-a danas učestvuju u radu "Jahorina ekonomskog foruma 2017", koji je okupio veliki broj privrednika iz regiona, budući da je energetski sektor jedan od najznačajnijih za razvoj privrede u Srpskoj.
- To je prilika da sa investitorima iz regiona, a posebno iz Republike Srpske, Srbije i okruženja, pokušamo naći zajedničke interese u realizaciji mnogih projekata u energetskom sektoru u narednom periodu - naveo je Kovačević.
On je napomenuo da je Elektroprivreda opredijeljena da planirane investicije budu što prije realizovane.
U okviru Foruma, sutra će o temi "Energetski sektor Republike Srpske - potencijal za budućnost" govoriti izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić.
Dvodnevni "Jahorina ekonomski forum 2017" o temi "Razvojne šanse malih ekonomija" počeo je danas pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Udruženja ekonomista "Svot".
Izvor: SRNA