Miloš Ković - Foto: RTRS
To što je Kristijan Šmit tokom izborne noći nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH potpuni je skandal, neviđen i nezamisliv u svakoj uređenoj zemlji, izjavio je Srni istoričar Miloš Ković, koji tako nešto očekuje i prema parlamentu Republike Srpske.

- Promijeniti pravila u toku igre, u toku utakmice, to je potpuni skandal - ocijenio je Ković i ukazao da je time još jednom objavljeno, za one koji su ostali nevjerne Tome, da je BiH tretirana kao obična kolonija, kojom se upravlja spolja.

On je istakao da je za Republiku Srpsku važno priznanje rezultata izbora, jer to znači smanjenje tenzija i smirivanje tona u javnom životu, ono što je toliko potrebno i Srbiji.

Ković je istakao da je važno da svi budu svjesni svojih odgovornosti, da postoje interesi koji su iznad ličnih i stranačkih, a to je interes golog opstanka srpskog naroda u Republici Srpskoj.

- Republika Srpska je uslov golog opstanka srpskog naroda u BiH, odnosno zapadno od Drine. Republika Srpska je uslov opstanka i Srbije i svi to veoma dobro znamo. Zato je potrebno da svi budemo svjesni svojih nacionalnih dužnosti - napomenuo je Ković.

Šmit je u nedjelju, 2. oktobra, neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta na opštim izborima u BiH, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i u Ustav FBiH, kako je navedeno, unio zahtjev za obaveznu saradnju.

U pisanoj izjavi Šmita objavljeno na stranici OHR-a navodi se da je ovom odlukom povećan broj delegata u Domu naroda FBiH, a prvi put ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u ovom domu