Miloš Ković  (Foto:srpskenovinecg.com) -
Jedan od temelja srpskog naroda jeste i sjećanje, a mi imamo zaista čega da se sjećamo, rekao je profesor Miloš Ković, gostujući u našem Jutarnjem progemu RTRS-a.

- Ne smijemo da ćutimo o našim žrtvama, prelazimo lako preko toga, jer ta prošlost će onda ponovo doći do nas. Zato i sada imamo napade da se srpskom narodu udari žig genocidnog naroda. Nama ne treba srpska istina, već samo istina - naglasio je Ković.

Prema njegovim riječima mladi su veoma zainteresovani za srpsku istoriju i stradanja.

- Mi nemamo enciklopediju o Anti Paveliću. Zločinci imaju imena i prezimena, i mi moramo da znamo odakle oni dolaze. Djeca žele da znaju šta se desilo u našoj daljoj i bližoj prošlosti, i mi moramo naći načina da im priuštimo i damo im temelje znanja - poručuje Ković.

On naglašava da Republika Srpska ima svijest o tome da je srpski narod doživio genocid, ali da ga moramo osvjestiti i u Šumadiji, Vojvodini, Raškoj.

- Pogledajte kakvu je lavinu pokrenuo film "Dara iz Jasenovca". Plakali smo od Negotina do Bajine Bašte, i od Subotice do Bara. Mi sada imamo izjednačavanje Jasenovca i Srebrenice, odnosno sramno umanjivanje broja žrtava u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu - poručio je profesor Ković.