Dubrovnik - Foto: RTRS
Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je broj turista u prvoj polovini augusta na oko 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Dubrovnik bilježi dosta lošije rezultate.

U Dubrovniku trenutno boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto od prošlogodišnjih rezultata.

Uglavnom je riječ o gostima iz Velike Britanije, Francuske i domaćim gostima. Međutim, restriktivne mjere koje uvode pojedine zemlje utiču na dalje rezervacije, navodi HRT.

Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španije, BiH i Rumunije.

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenario kojeg su se oni koji iznajmljuju smještaj u Dubrovnku pribojavali.

- Otkazivanje se osjeti kada se najave malo restriktivnije mjere, kao što je to Austrija učinila, ali možemo reći da Englezi i Nijemci izvlače širu sliku - kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj u Dubrovniku.

Zbog većeg broja oboljelih i najave uvođenja obaveznog karantina za povratnike u pojedine evropske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj, na krajnjem jugu bilježe i otkazivanje rezervacija.

- Dosta smo dobili onih gostiju koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik. Naravno, prilagodili smo ponudu i cijene - rekla Nikolina Farčić, predsjednica turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije.