Srn2023-8-14_1044913_3.jpg (243 KB)

U novom azilu za pse u Trebinju simboličnog naziva "Danica" smješteno je 98 pasa koji borave u izuzetno dobrim uslovima i imaju neophodnu njegu, a krajem avgusta se očekuje da će azil dobiti sertifikat na osnovu kojeg će psi moći da budu izvezeni u zemlje EU, rekla je Srni upravnik azila Sanja Marković.

Markovićeva je navela da su psi u azilu raspoređeni u 30 boksova, dodajući da ih je 85 premješteno iz starog azila za pse u Trebinju, a ostatak su prihvatili sa ulice.

"Sada slijedi najteži dio, a to je pripremanje i socijalizacija pasa za nove domove i očekujemo krajem ovog mjeseca taj sertifikat da pse počnemo izvoziti u zemlje EU. To nam je najbitnije da bismo mogli napraviti protok, da izvozimo pse, a nove sa ulice da prihvatamo u azil", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, građani uz ugovor o udomljavanju mogu da preuzmu psa iz azila, a prethodno se provjeri gdje odlazi pas i u kakvim uslovima će živjeti.

"Svi psi su prije ulaska u novi azil veterinarski obrađeni i prošli su karantin, sterilisani su, posjeduju čip i pasoš", navela je Markovićeva.

Ona je objasnila da psi koji borave u novom azilu imaju veoma dobre uslove, radnici svakodnevno čiste njihove boksove i mijenjaju im hranu i vodu, a za to vrijeme, psi mogu da uživaju u dvorištu.

U Zgonjevu kod Trebinja krajem maja otvoren je jedan od najmodernijih azila za pse na Balkanu koji su zajednički izgradili britanska organizacija "Mreža za životinje /Network for animals/ i grad Trebinje.

Novi azil za pse simbolično nosi ime "Danica" po prerano preminuloj Trebinjki Danici Dadi Đikov koja je bila prepoznatljiva po zaštiti životinja, te vodila neformalno udruženje za njihovu zaštitu, nesebično pomažući svakoj životinji u nevolji.

Srn2023-8-14_1044913_2.jpg (407 KB)