Vakcinacija 1.jpg (240 KB)

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa počeće krajem marta ove godine i na području Istočne Hercegovine.

Prema riječima Milana Latinovića, pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, koji je danas boravio u Trebinju i održao informativnu radionicu medicinskim i prosvjetnim radnicima o programu vakcinacije protiv HPV virusa u RS, biće nabavljeno ukupno 10.000 vakcina koje će biti distribuisane u domove zdravlja u Republici Srpskoj.

Vakcinacijom se, kaže Latinović, mogu spriječiti opasne bolesti čiji je uzročnik u velikoj mjeri humani papiloma virus.

„Već od 2012. godine, kada je Vlada usvojila politiku unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, mi određene aktivnosti provodimo u cilju edukacije i unapređenja znanja i preduzimanja mjera u borbi protiv vrlo opasne bolesti kao što je karcinom grlića materice te karcinoma vulve, anusa, penisa i vrlo često karcinoma ždrijela“, naveo je Latinović.

Vlada RS je, prošle godine, donijela odluku i obezbijedila sredstva za nabavku devetovalentne vakcine.

„To je najnovija vakcina protiv HPV virusa i ona će biti besplatna za djecu od 11 do 14 godina. Ovaj proces vakcinacije će teći kao i svaki drugi vakcinalni proces preko domova zdravlja, a osobe koje imaju više od 14 godina, prije svega mislim na djevojčice, a treba spomenuti da je potrebno vakcinisati i dječake, one će moći da se vakcinišu u Institutu za javno zdravstvo RS“, pojasnio je doktor Latinović.

HPV virus je značajno prisutan u našoj polulaciji, pretpostavlja se da preko 80 odsto građana ima ovu infekciju.

„Jako je bitno istaći da vakcinacijom možemo spriječiti tu vrlo tešku bolest. Koliko je ona teška i opasna za naše građane, govori podatak da godišnje 50 žena umre od karcinoma grlića materice u RS, a neka incidenca zaražavanja je oko 200 žena u toku godine. Prevalencija pojave ove bolesti je u RS 34 žene na 100.000 stanovnika. Ako to poredimo sa Slovenijom, gdje je prevalencija sedam žena na 100.000 stanovnika, koja provodi vakcinaciju, iz stoga možemo spoznati koliki je značaj ove vakcinacije“, istakao je on.

Vakcinacija 2.jpg (383 KB)

Julija Kralj, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo - Regionalni centar Trebinje je istakla da čekaju isporuku prvih doza ove vakcine. Ističe da je ova vakcina veoma efikasna i vrlo bezbjedna.

„Ova vakcina posjeduje samo neke opšte, uobičajne kontraindikacije. To je neko akutno stanje, neka povišena temperatura, eventualno neka teža alergijska reakcija na prethodno primljenu dozu vakcine. Međutim, svi podaci za sada, ona je u upotrebi od 2006. godine, ukazuju da je ovo jedna, zaista, vrlo, vrlo bezbjedna vakcina“, navodi Julija Kralj.

Ona je navela da će danas biti dogovorene pripremne, tehničke i organizacione aktivnosti o procesu vakcinacije protiv humanog papiloma virusa.