Kratkoročne obaveze lanca benzinskih pumpi „Nestro Petrol“, u većinskom ruskom vlasništvu, na kraju prošle godine bile su veće od obrtne imovine za čak 25 miliona KM, što dovodi u pitanje opstanak kompanije, otkriva revizorski izvještaj ovog preduzeća.

„Kratkoročne obaveze iznose 56,7 miliona KM i veće su od tekućih sredstava za 24,99 miliona. Pored toga, akumulirani gubitak preduzeća iznosi 1,9 miliona KM i čini značajnu odbitnu stavku kapitala. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da sposobnost društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti  poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva.

„Matično društvo se obavezalo da će pružiti neophodnu finansijsku podršku društvu u narednih 12 mjeseci i da će obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza“, piše u izvještaju.

Revizori su naveli i da društvo ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima, te da poreski inspektori sumnjaju u prikrivanje kroz transferne cijene.

„Iako rukovodstvo društva smatra da posjeduje dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva“, dodaje se u izvještaju.

Slične zamjerke revizori su imali i prethodnih godina.

Inače, prema finansijskom izvještaju ovog preduzeća, koji je kao i revizorski objavljen na sajtu Banjalučke berze, benzinske pumpe „Nestro Petrol“ ostvarile su u prošloj godini dobit od  dva miliona KM, što je za 1,5 miliona više nego godinu ranije.

Bez obzira na značajno povećanje dobiti „Nestro“ je lani smanjio broj radnika i to čak za 30, sa 583 na 553.