Onaj ko sada napada ove mjere u borbi protiv koronavirusa ugrožava bezjbednost građana, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare.srbija-najcrnji-dan.jpg

Nailazi talas, neće nas mimoići, nema pregovaranja, istakao je Kon.

Prema posljednjim podacima u Srbiji je do danas registrovano 305 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je još osam pacijenata. Na konferenciji za novinare je rečeno da je ukupno hospitalizovano 874 ljudi a na respiratoru je 81 pacijent.

Zamjenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je prosječan uzrast 70 godina onih koji su umrli u posljednja 24 sata.

Dodale je da je preko 70 odsto svih smrtnih ishoda bilo u uzrastu starijih od 60 godina. Ukazala je da u ovom momentu letalitet iznosi 2,64 odsto.

"Današnji brojevi - informacija sama za sebe i govori o kakvom se opterećenju bolesti radi", kaže Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da danas Srbija ima najcrnji dan sa osam smrtnih ishoda i da kreće strmi uspon. Peta nedelja se jasno najavila rekao je Kon.

"Pitanje je zdravstvene bezbjednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazaimo u ozbiljnoj situaciji", upozorio je Kon.

Kaže da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, i da nisu imali improvizovane bolnice bili bi  u većem problemu.

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donijetih mjera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbjednost građana.

Ukazao je da je virus u cirkulaciji i da je neophodno spriječiti njegovo prenošenje. "Mjere su donijete samo da to spriječe, nema tu pregovaranja", rekao je Kon.

"Razni su problemi, ali to ne znači da sistem ne funkcioniše, niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja. Ono što se sada odlaže , to su pllanirane operacije koje mogu da čekaju.

Mi smo sada u epidemiji koja se dešava jednom u vijeku", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, posljednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata.

Darija Kisić Tepavčević kaže da se planira da se uzorkovanje radi i u domovima zdravlja.

"Većina zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronoavirusom su dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom brzom oporavku, ali i za to postoji određena procedura", rekla je zamjenica direktora Instituta "Batut".