Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv Njagovog visokogpreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog, kako navode, "krivičnog djela povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje".
Crnogorski pokret je u prijavi naveo da je mitropolit Amfilohije ovo krivično djelo počinio 7. januara izjavom tokom božićne liturgije u Sabornoj crkvi Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.


Crnogorski pokret apeluje i da državni organi još jednom procijene djelovanje u Crnoj Gori protojereja SPC Velibora Džomića, koji, kako tvrde, kao nerezidencijalna osoba sa privremenim boravkom u Crnoj Gori konstantno anticrnogorskim djelovanjem i izjavama iritira veliki broj građana Crne Gore.

Iz ove nevladine organizacije tvrde i da Džomić uvredljivo govori o kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i vladici - mitropolitu Mihailu, da promoviše zločinačke organizacije iz Drugog svjetskog rata, podstiče mržnju prema antifašističkom, oslobodilačkom pokretu, te tako podstiče podjele u Crnoj Gori i izaziva međunacionalnu netrpeljivost.


Crnogorski pokret sličnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija podnio je i početkom avgusta prošle godine.


Izvor: Srna