krivokapic-leposavic.jpg

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku i pokrenuo postupak smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog stavova o Srebrenici.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati da je u Srebrenici počinjen zločin genocida „kada se to nedvosmisleno utvrdi“ i osporio je legitimitet suda u Hagu gde je suđeno za Srebrenicu.

Krivokapić je rekao da je tražio ostavku Leposavića, a potom pokrenuo zakonsku proceduru razrješenja. Krivokapić kaže da je poslao poruku Leposaviću „da treba sam da se vadi iz onoga što je zakuvao“ smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno.


„Izjava je ostala na istom fonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz nego sam reagovao u ime Vlade i kazao ono što je činjenica - da je Skupština 2009. donela odluku kojom se potvrđuje rezolucija. Ministar Leposavić je i na to ostao imun. Jeste, tražio sam ostavku jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosljedan svom stavu donio sam tešku odluku - prijedlog o razrješenju člana Vlade na osnovu člana 105, stav tri Ustava Crne Gore, u ovom slučaju ministra Leposavića“, kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Crnogorski premijer je posebno podvukao to što je Leposavić ministar pravde.

„Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svedoče o nama“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da „Vladu ruše svi, i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju“.
„To su porođajne muke jer još nismo prebolovali dečje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je „ovo pokušaj rušenja vlade iznutra“ i da „na tome radi i dio vladajućih partija i DPS zdušno, a još osećam pipke hobotnice“, kazao je premijer. Dodao je i da se „stvaraju dva ultra bloka - jedan ultrasrpski a drugi ultra komitsko-patriotski“ i pozvao na pomirenje u Crnoj Gori.

Krivokapić je kazao da će Leposavić obavljati funkciju dok ne bude razriješen, da nije razmišljao o njegovom nasljedniku te da to može biti samo ekspert.

Premijer Crne Gore nije želio da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Skupština Crne Gore odbije njegov prijedlog za smjenu ministra, jer se, kako je naveo, radi o hipotetičkoj situaciji.