crna gora-kriza.jpg
Skupštinska većina u Crnoj Gori ne postoji poslije sinoćnjeg glasanja. Kaže to jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić. Poslije glasanja o Srebrenici, jasno je da Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović prave dogovore sa DPS-om i Milom Đukanovićem na onim temama koje duboko dijele region i Crnu Goru, kaže Mandić i dodaje da je Demokratski front neće podržavati takvu vladu.

"Niko od nas nije mogao ni zamisliti 30. avgusta da ćemo uraditi nešto strašnjie od onoga kada je režim Mila Đukanovića priznao lažnu državu Kosovo, da će i glasovima onih koji su glasali da se promijeni režim Mila Đukanovića, se odvijati ova strašna stranica današnje istorije Crneg Gore", rekao je Andrija Mandić, Demokratski front.

Milan Knežević je izjavio da ga je zbog svega sramota i da se izvinjava srpskom narodu. U DF-u su svjesni da su najveći dio glasova dobili na obećanju da će napraviti radikalan zaokret u spoljnoj politici Crne Gore prema Srbiji i srpskom narodu. Nakon Rezolucije i smjene ministra Leposavića, smatraju da je Krivokapić izgubio legitimitet.

"Postoje brojni modaliteti za izlazak iz krize, spremni smo za svaki, ali u ovom trenutku smo duboko razočarani i pogođeni ovom sramnom odlukom, izglasanom sa DPS i njenim poslanicima koji su isključeni iz crkve kada su glasali za Zakon o slobodi vejroispovijesti u decembru 2019. da nam se čini da se cijela Crna Gora nalazi u ćorsokaku", izjavio je Milan Knežević.

Oglasio se i premijer Krivokapić. Kaže da su izvršna i zakonodavna vlast odvojene, i da on lično nije ni inicirao ni podržao rezoluciju.

"A kada je u pitanju ova rezolucija, već sam rekao, a ponoviću i sada. Smatram da je zaista bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podjele i sukobe u društvu, a pored toga u BiH nije usvojena takva Rezolucija. Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju Evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici", kazao je Krivokapić.

Ipak, dok je boravio u Sarajevu, premijer je tvrdio da je upravo on tražio smjenu ministra Leposavića, zbog stavova o Srebrenici koji se ne poklapaju sa stavovima DPS-a i jednog dijela vladajuće većine. Za građane Podgorice, Srebrenica nije tema kojom bi trebalo da se bave političari u Crnoj Gori.

"Ja mislim da je to tema bolna, to nije iskrena tema za skupštinu, zato što se tamo samo dobijaju ili gube neki poeni i tako dalje. Ne bih se bavio Srebrenicom, bavio bih se Crnom Gorom, sve što je van granica neka rješava neko drugi. Loše je sramota, mogu to samo reći i to je to od mene", kažu Podgoričani.

Vicepremijer Dritan Abazović se nije oglašavao u vezi sa ovom temom. Međutim, na Tviteru je podijelio objavu šefice bh. diplomatije Bisere Turković, koja mu je na samitu u Beču čestitala na usvojenoj Rezoluciji.