djaci.jpg

Nekadašnju ekspanziju škola za metalska i mašinska zanimanja u Trebinju u posljednje vrijeme sve više zamjenjuju turizam i kulinarstvo, jer i nastavnici i učenici sve više shvataju potrebe gradske privrede i potrebe za ovim zanimanjima.

Zbog toga su, uz saglasnost resornog ministarstva, pored postojećih zanimanja turističkog tehničara, kuvara i konobara, uvedena i zanimanja poslastičara i pekara, što je, u dogovoru sa profesorima srednjih škola, prepoznala i lokalna vlast, pružajući punu podršku za obrazovanje ovih kadrova.

Svjesni te činjenice, Gradska uprava je prije godinu i po učestvovala u međunarodnom projektu opremanja kabineta za kulinarstvo i pekarsko-poslastičarsku djelatnost, a na takvim projektima će, kako kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, i ubuduće istrajati.

"Naravno da opremanje ovog kabineta ne smatramo završenom pričom, već moramo nastaviti sa projektima koji će obezbjeđivati zanimanja koja trebaju našem gradu i to na način da djeca u toku školovanja steknu što bolju praksu, ne samo u kabinetima, već i u velikim turističkim i ugostiteljskim kompleksima i to je praksa koja je uvedena već nekoliko godina", kaže Ćurić, napominjući da nije slučajno da je Centar srednjih škola iz Trebinja nedavno nominovan u top 3 za nagradu "Zvijezda turizma BiH" u gastro-ponudi, među 80 kandidata u 10 kategorija.

Da se radi na promociji i popularizaciji ovih zanimanja, potvrdili su i sami profesori koji u Centru srednjih škola u Trebinju rade sa djecom, pa je, prema riječima Maje Čečur, profesorice na smjeru ugostiteljstva i turizma u ovoj školi, sve manje predrasuda vezanih za ona zanimanja trećeg stepena koja donedavno nisu bila popularna među svršenim osnovcima.

"Učenici su sada svjesni da već nakon završenog prvog razreda mogu da rade sezonski i da obezbijede sebi džeparac, a s obzirom na to da u ovim školama mnogo toga nauče, čim maturiraju mogu naći i posao, što su u današnjim vremenima dosta jaki motivi za upis u ove škole", kaže Čečurova.

A da prava i adekvatna informacija može motivisati učenike, najbolje govori primjer da ove škole sve više upisuju učenici sa odličnim uspjehom u osnovnim školama, čak i nosioci Vukove diplome, a za zanimanje turističkog tehničara, koje je i odranije bilo popularno i upisivali su se odlični i vrlodobri učenici, sada uglavnom idu odlikaši jer su splasnule one nekadašnje navale na gimnaziju.