Delegacija Grada Trebinja, predvođena gradonačelnikom Lukom Petrovićem, sutra će, na 75.godišnjicu smrti Jovana Dučića, položiti cvijeće na spomenik knezu pjesnika u našem gradu.


Polaganje cvijeća planirano je za 10 časova.
Kulturna manifestacija „Dučićev dan“, koja se tradicionalno održava na Blagovijesti, dan pjesnikove smrti, ove godine je zbog vaskršnjih praznika pomjerena za 13. i 14.april.
Naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen najpoznatijoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.
Otvaranje naučnog skupa pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“ u sali Skupštine grada, u petak, 13.aprila, je u 9,30 časova, a istog dana, od 20 časova, u Muzeju Hercegovine, biće promovisan zbornik radova pod nazivom „Poetika Milutina Bojića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.
U subotu, 14. aprila, u Hercegovačkoj Gračanici od 9 časova biće služena sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11 časova je planiran nastavak naučnog skupa o Desanki Maksimović.
U okviru drugog dana manifestacije, u Muzeju Hercegovine će od 17,30 časova biti upriličen razgovor na temu „Nićifor Dučić – srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“. Učesnici sesije su: dr Radomir Pilipović, dr Nenad Idrizović, Žarko J. Ratković i Božidar Glogovac.
U Muzeju Hercegovine, istog dana, od 18,30 časova, biće otvorena izložba „Život i djelo Nićifora Dučića (1832-1900)“
Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjaca, pod nazivom „Svoju veru nađoh u snu o veri“ biće održana u Kulturnom centru Trebinje, u subotu, 14.aprila, od 20 časova, uz besjedu pjesnika Ljubivoja Ršumovića pod nazivom „Slovo o Dučiću“ i bogat kulturnoumjetnički program.
U programu učestvuju: hor „Tribunia“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Biljana Đurović i Srđan Karanović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, te Sofija Perić, izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić, izvođač na kavalu i tarabuci.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.
Radio Trebinje