Kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena najznamenitijem Trebinjcu i bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću, biće održana u četvrtak i petak, 6. i 7. aprila, potvrđeno je za Radio Trebinje u organizaciji.


Naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen pjesniku Milutinu Bojiću.
Na višečasovnoj sesiji, koja će u sali Skupštine grada biti održana 6. aprila od 10 časova – poznavaoci pjesnikovog djela predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku „Poetika Milutina Bojića“, a od 18 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.
Program od 19:30 u Muzeju Hercegovine rezervisan je za izložbu „Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“.
Drugi dan manifestacije, na Blagovijesti, 7. aprila, počinje u 9 časova služenjem svete arhijerejske liturgije i pomena pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici, gdje počivaju zemlji ostaci Jovana Dučića.
Kulturni centar biće domaćin izložbe akademskih slikara bivših studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, čiji je otvaranje zakazano za 19:30.
Program završava svečanom akademijom „Veče laureata“, koja je ove godine posvećena pjesniku Gojku Đogu, dobitniku Dučićeve nagrade 2016. godine.

Na akademiji pod nazivom „Odavno je u prekidu veza s nebesima”, koja u pozorišnoj sali Kulturnog centra počinje u 20 časova, nastupiće trebinjski hor „Tribinija“, pojci braća Teofilovići iz Beograda, prvak Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, operska primadona i operski prvak beogradskog Narodnog pozorišta Gabrijela Ubavić i Dragutić Matić, te pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, vokalni solista Milisav Sukonjica i pijanista Božidar Vučur iz Trebinja.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.
DUČIĆEV DAN
Program
Četvrtak, 6. april
10,00 VELIKA SALA SKUPŠTINE GRADA
– Otvaranje i početak rada naučnog skupa: “Poetika Milutina Bojića”
18,00 MUZEJ HERCEGOVINE
– Promocija Zbornika radova: “Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića”
19,30 MUZEJ HERCEGOVINE
– Srpske ikone 16-18. vijek iz crkava i manastira sa prostora BiH
Petak, 7. april
9,00 HERCEGOVAČKA GRAČANICA
– Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću
19,30 KULTURNI CENTAR
– Izložba akademskih slikara bivših studenata “ALU” Trebinje
20,00 KULTURNI CENTAR
Svečana akademija – VEČE LAUREATA: “Odavno je u prekidu veza s nebesima” (Gojko Đogo – “Dučićeva nagrada” 2016. )
Učestvuju:
Hor “TRIBUNIA” Trebinje
BRAĆA TEOFILOVIĆI, pojci, Beograd
NEBOJŠA DUGALIĆ, prvak Narodnog pozorišta Beograd
GABRIJELA UBAVIĆ, operska primadona Narodnog pozorišta Beograd
DRAGUTIN MATIĆ, operski prvak Narodnog pozorišta Beograd
NEVENA ŽIVKOVIĆ, pijanista Narodnog pozorišta Beograd
MILISAV SUKONJICA, bariton, Trebinje
BOŽIDAR VUČUR, pijanista, Trebinje
Pokrovitelj Grad Trebinje
Radio Trebinje