Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica rekao je da je Bileća rasadnik filmskih stvaralaca, mjesto koje ima svoje oskarovce i ljude koji u svakom smislu zavređuju veliku pažnju javnosti, napominjući da je to jedan od razloga što je hercegovačka premijera njegovog filma "Na mliječnom putu" upravo u ovom gradu.Kusturica, koji se na današnjoj konferenciji za novinare pojavio u društvu srpske glumice Slobode Mićalović i načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića čije je pojavljivanje u filmu izazvalo veliku pažnju, rekao je da je ova premijera početak jednog velikog i iskrenog prijateljstva sa ovdašnjim ljudima.
"Potrebno je osavremeniti bisokop u Bileći kako bi filmske projekcije ubuduće bile sastavni dio života Bilećana", rekao je Kusturica.Govoreći o "prvim glumačkim koracima" Miljana Aleksića, kome je povjerio jednu od uloga u svom filmskom ostvarenju, i to upravo sa filmskom divom Monikom Beluči, Kusturica je rekao da, kada bi radio neki film u kome bi trebalo glumiti načelnika opštine, to bi, bez ikakve sumnje, bio Miljan.
"Njegov glas i pojava su nešto posebno i tvrdim da ne postoji nijedna uloga na svijetu koju, kao i Pavle Vuisić, ne bi mogao da odigra", istakao je Kusturica.
On je dodao da je prijateljstvo sa Miljanom rezultiralo mnogostrukom dobiti za film jer je njegova pojava bila značajna u ključnom momentu ostvarenja.
Kusturica ističe da ima sposobnost da oko sebe sabira posebne ljude, pa su tako i svi glumci iz Bileće i Trebinja ostavili pečat u filmu.

Aleksić je u šali rekao da nikada neće odbiti nijednu ulogu koju mu ponudi Kusturica, te da nije radio sa zahtjevnijim rediteljem.
"Ovo glumačko iskustvo za mene je bilo nešto novo i nadam se da će Kusta u našu Hercegovinu ponovo doći sa nekom dobrom idejom za film i da ću dobiti malo više prostora", dodao je Aleksić.
Glumica Sloboda Mićalović rekla je da se u Hercegovini osjeća kao na svom terenu i da se rado vraća u ove krajeve, gdje je provela posljednja tri ljeta snimajući film "Na mliječnom putu".
Načelnik Bileće Miljan Aleksić uručio je poklone gostima, a Kusturica je, po starom srpskom običaju, od prijatelja iz Gacka dobio torbu u kojoj su se nalazili ovčija plećka, čanak sa kajmakom, sir iz mijeha, rakija, med i "Politika" iz 1991. godine.
Film "Na mliječnom putu" večeras u 21.00 časće biće prikazan u Trebinju.
Srna