Na fočanskoj premijeri filma "Na mliječnom putu", režiser Emir Kusturica najavio je gradnju multipleksa sa tri bioskopske sale u tom gradu, kao nastavak njegove ideje da oživi bioskope u krajevima gdje su oni zaboravljeni.Kusturica je za film "Na mliječnom putu", koji je između ostalog sniman i na Zelengori, rekao da je početak jednog divnog prijateljstva, kojim nastoji da od Višegrada do Trebinja oživi bioskope, i da stanovnici tih krajeva najnovija filmska ostvarenja gledaju u istom trenutku kada i građani San Franciska i drugih svjetskih metropola.
"Važna je ta dioba osjećanja, da znaš da gledaš taj film u istom trenutku kada izađe u San Francisku, Minhenu, Beogradu i Banjaluci. Sa filmom `Crna mačka, bijeli mačor` otvarao sam bioskope po Crnoj Gori, sa `Zavjetom` u Srbiji na Mećavniku, a ovim filmom želim da oživim ove krajeve koji su zaboravljeni kada je u pitanju kinematografija", rekao je Kusturica.
On je najavio da će zajedno sa opštinskom upravom u Foči adaptirati tri sale, uz postojeću i dvije nove, u Centru za kulturu i informisanje, stvarajući novo kulturno i socijalno žarište u koje će da dolaze mladi.
Prva sala biće završena u narednih mjesec i po.

"Radovi bi trebalo da počnu uskoro i ova prva sala biće lakša, jer ima dobru akustičku obradu i treba samo da se promijene platno i sjedišta, i da se akustički obradi u donjem dijelu, a ostale sale bismo uradili do nove školske godine, da sve bude završeno do oktobra", rekao je Kusturica.
On je dodao da mu je cilj da se filmovi dobro čuju i vide, jer su u prošlosti prikazivani tako da se ne čuje šta akteri pričaju.
Za film "Na mliječnom putu", Kusturica je rekao da bilježi veliku gledanost i da ga je u Beogradu za pet dana pogledalo već 20.000 ljudi.
Na premijeri u Foči, film je igrao u dva termina, a kino-sala je oba puta bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
Srna