Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
 
U Republici Srpskoj će u ovoj godini 50 srednjih škola dobiti STEM laboratorije, dok će osnovnim školama biti donirano 700 tablet računara za učenike i 120 laptopa za nastavnike, u okviru projekta "Tabla", koji Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske realizuje u saradnji sa organizacijom "Spasimo djecu".

U okviru projekta koji se sprovodi uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD u BiH svi nastavnici osnovnih škola u Srpskoj proći će onlajn obuke za upotrebu edukativnih "ofis 365" alata s ciljem jačanja kapaciteta za kvalitetniju realizaciju onlajn nastave.

U saopštenju iz Ministarstva prosvjete i kulture napominje se da je cilj obuke unapređenje digitalnih kompentencija i znanja zaposlenih u školama, te stvaranje uslova za upotrebu "ofis 365" alata u vanrednim i u redovnim okolnostima.

- Realizacija ove vrste obuka je veoma značajna za primjenu savremenih tehnologija i inovativnih rješenja u nastavnom procesu koja su u vanrednim okolnostima izazvanim virusom korona dobila potpunu primjenu. Realizacija časa upotrebom ovih alata i digitalnih sadržaja je daleko zanimljivija učeniku i sigurno dovodi do bržeg usvajanja znanja i boljih ishoda učenja - piše u saopštenju iz Ministarstva.

Stručni savjetnik za razvoj srednjeg obrazovanja i vaspitanja Igor Tomić rekao je da je resorno ministarstvo i u prethodnom periodu realizovalo niz obuka iz oblasti informacione tehnologije i vebinara za nastavnike, učenike i roditelje.

- U planu za 2021. godinu je kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, digitalizacija sadržaja udžbenika, opremanje škola računarskom opremom, kao i primjena novih servisa i platformi koji će modernizovati nastavu i cjelokupan način rada škola - naglasio je Tomić.