Siniša Laketa na konferenciji za novinare - Foto: SRNA
Na području Policijske uprave Trebinje evidentirano je intenzivnije kretanje migranata, a Uprava sprovodi sve mjere koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske koje se tiču pitanja migranata, rekao je načelnik te uprave Siniša Laketa.

- To je - obezbijediti nesmetano kretanje migranata od tačke A do tačke B u onom smislu gdje je to moguće. U graničnom pojasu ih vraćamo, predajemo Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima, koji dalje preduzimaju mjere i radnje propisane zakonom - rekao je Laketa na konferenciji za novinare.

Laketa je ocijenio stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajućim, obrazloživši to smanjenim brojem saobraćajnih nezgoda, kao i time da nije bilo težih krivičnih djela.

On je dodao da se ugostiteljski objekti, uglavnom, pridržavaju odredaba zaštite od virusa korona, koje je propisao Krizni štab.

Laketa je napomenuo da su u proteklom periodu požari bili opterećujući i pozvao građane da prijavljuju požare policiji.

- Ubuduće ćemo raditi sve kako bismo počinioce ovakvih krivičnih djela ili prekršaja, gdje se utvrdi da je neko namjerno izazvao požar, priveli i procesuirali u skladu sa zakonom - rekao je Laketa.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Petar Kozjak naveo je da su u julu evidentirana 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira, u kojima je počinjeno 28 prekršaja, što je za četiri prekršaja ili 16,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- U ovom mjesecu evidentirana su dva napada na policijske službenike, opšte policije Policijske stanice Trebinje i Policijske stanice Berkovići. U jednom slučaju se radilo o asistenciji šumarima, a u drugom slučaju su migranti otuđili vozilo i njime direktno napali policijske službenike - rekao je Kozjak.

Kozjak je dodao da su u julu evidentirane 24 saobraćajne nezgode, što je manje za 21 saobraćajnu nezgodu ili 46,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Ukupno su evidentirana 1.373 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Iz saobraćaja je isključeno 90 vozača - rekao je Kozjak.

Načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet Željko Đogović naveo je da je Policijska uprava Trebinje u proteklom mjesecu evidentirala 36 krivičnih djela, što je za 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je dodao da su rasvijetljena četiri krivična djela.