Sergej Lavrov (foto: mid.ru) -
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posjete Srbiji rekao je da je to nezamislivo i uznemiravajuća akcija NATO-a.

- Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera - izjavio je Lavrov.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat Zatvoreni Balkan

Lavrov je konstatovao da Brisel nije htio da obezbijedi platformu Rusiji u Beogradu da Moskva iznese svoj stav o nizu regionalnih pitanja.

- Želio sam, između ostalog, posjetom Srbiji potvrditi ruski stav u vezi Kosova, BiH i Otvorenog Balkana, ali u Briselu nisu htjeli to da dopuste. Očigledno je da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat Zatvoreni Balkan - naglasio je Lavrov.

Još nema zvaničnih objašnjenja o zabrani preleta aviona

Lavrov je poručio da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

- Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke - rekao je Lavrov.

Slično licemjerje i u vrijeme bombardovanja Jugoslavije

Šef ruske diplomatije je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

- Slično licemjerje smo vidjeli i ranije uključujući i u vrijeme bombardovanja Jugoslavije - naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom. Precizirao je da je tokom posjete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsjednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

- Ti kontakti bili bi veoma korisni. Ali ti kontakti neće biti prekinuti. Pozvali smo ministra Selakovića da posjeti u najskorije vrijeme Rusiju. Nadamo se da avion kojim će letjeti neće biti izložen sramotnoj kazni Brisela koji je izgubio sve kompase - rekao je Lavrov.

Na konferenciji za novinare putem Zoom aplikacije učestvovao je veliki broj novinara iz regiona i svijeta, među kojima je i Radio televizija Republike Srpske.

Novinari (Foto: RTRS)